Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/08/2005

Δήλωση του Ν. Βούτση, υπεύθυνου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΝ, σχετικά με τις ανακοινώσεις του κ. Ρουσόπουλου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για την αύξηση του υποχρεωτικού τέλους για την ΕΡΤ.

Σε μια οικονομική συγκυρία στην οποία υπάρχει σοβαρή και ομολογημένη οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, μόνο ως κοινωνικά άδικη μπορεί να χαρακτηριστεί η πολλαπλάσια, σε σχέση με τον τρέχοντα πληθωρισμό και με τις κυβερνητικές προβλέψεις για το μέλλον, αύξηση του υποχρεωτικού τέλους για την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι διαδοχικές αυξήσεις στο υποχρεωτικό τέλος δεν αποτέλεσαν αφορμή ή αφετηρία μιας ουσιαστικής δημόσιας συζήτησης και δεσμεύσεων, των εκάστοτε κυβερνήσεων, για μια ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση, για την εξυγίανση και τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως του αναγκαίου μοχλού-πιλότου στο απελευθερωμένο ασύδοτο τοπίο των ιδιωτικών συμφερόντων στην επικοινωνία.

Επισημαίνουμε, επίσης, την ανάγκη για άμεση και πιστή εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για πολιτικό πλουραλισμό και αντικειμενική ενημέρωση μέσα από τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, την πραγματική χειραφέτηση από την αντίληψη για κυβερνητική λαφυραγώγηση, το σεβασμό της διαφορετικότητας και την επιμονή στην καλλιέργεια ενός υψηλού πολιτισμικού επιπέδου, σε αντίθεση με τα στερεότυπα που υποδεικνύουν οι τηλεμετρήσεις που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να καθηλώνουν σε απαράδεκτα επίπεδα την παραγωγή και την προβολή της πολιτιστικής δημιουργίας της μεγάλης πλειονότητας των τηλεοπτικών καναλιών.

Σημειώνουμε, τέλος,  την ανάγκη να αναληφθούν και να τηρηθούν δεσμεύσεις για να μην αναπαράγονται πελατειακές σχέσεις, να μην παρατείνεται το προβληματικό καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων και να αξιοποιείται πραγματικά το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια.

Με κάθε ευκαιρία, όποτε προκύπτει δημόσιος διάλογος και στην Βουλή, ο ΣΥΝ εξέθεσε τις απόψεις του και έδωσε αναλυτικές προτάσεις, θεωρώντας ως βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΕΡΤ, ώστε να αλλάξει το συνολικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Συνήθως οι απόψεις αυτές έμειναν κενό γράμμα στους αλαζονικούς σχεδιασμούς των διοικήσεων και των αρμόδιων κυβερνητικών επιτελείων.

Στο πεδίο αυτό θα αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες και θα ενθαρρύνουμε αντίστοιχες κοινωνικές δράσεις πολιτών ώστε να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη για να γίνουν σεβαστές οι συνταγματικές επιταγές και οι αυτονόητες αξίες της ενημέρωσης και του πολιτισμού μας στην σύγχρονη επικοινωνιακή εποχή.

To Γραφείο Τύπου