Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2005

Ο Ευάγγελος Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής ανάπτυξης, με αφορμή την επιχειρούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

Η συγκεκριμένη εμμονή της ΝΔ, πέραν της αλαζονικής συμπεριφοράς, φανερώνει και αντιδημοκρατική αντίληψη. Όχι μόνο δεν έχει γίνει κανένας διάλογος αλλά και επιχειρείται η μεταφορά στον αυτοδιοικητικό χώρο του εκλογικού καλπονοθευτικού  συστήματος που επικρατεί στη διακυβέρνηση της χώρας και που μετατρέπει τις μειοψηφίες σε πλειοψηφίες

Η θέσπιση της διάταξης του 42% για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών οριστικοποιεί την ομηρία της Αυτοδιοίκησης στο δικομματισμό, ενώ παράλληλα παραπέμπει στις καλένδες τα μεγάλα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του χώρου. Και, όπως φαίνεται, τη ρύθμιση αυτή υπηρετεί μέσα από χλιαρές αντιδράσεις και η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ.

Η θέση του ΣΥΝ για το εκλογικό σύστημα στον αυτοδιοικητικό χώρο είναι ξεκάθαρη: εκλογή των δημάρχων και νομαρχών με 50% + 1 και των νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων με απλή αναλογική. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση μας βρίσκει αντίθετους.

Ο ΣΥΝ θα αντισταθεί στις λογικές κομματικής άλωσης των αυτοδιοικητικών  θεσμών, καταγραφής κομματικών υποψηφίων και συσχετισμών, συνεργασιών και αθροίσεων που δεν έχουν καμιά σχέση με τις γνήσιες κοινωνικές διεργασίες σε κάθε τοπική κοινωνία και, πολύ περισσότερο, με τις πραγματικές ανάγκες και τη συμμετοχή των πολιτών. Με επίκεντρο τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε δήμου και νομού, ο ΣΥΝ θα συνδέσει την πορεία του προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 με μια μεγάλη προσπάθεια για να συναντηθεί με εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που αντιλαμβάνονται την καθοριστική σημασία, τόσο της αυτοδιοικητικής πολιτικής όσο και της περιφερειακής συγκρότησης και αποκέντρωσης, για την ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής του τόπου

Αφετηρία σε αυτή την προσπάθεια, οι δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κατάληξη, η συσπείρωση ευρύτερων εναλλακτικών, οικολογικών και κινηματικών δυνάμεων που μπορούν να συνυπάρξουν στη βάση ενός συγκεκριμένου αριστερού και κατανοητού προγράμματος.

Ο κόσμος της Αριστεράς, όποια κι αν ήταν η ψήφος του μέχρι σήμερα (ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, ΠΑΣΟΚ ) πρέπει να απαντήσει στις μεθοδεύσεις αυτές της δεξιάς με τη στράτευσή του γύρω από αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα στοχεύουν στην συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου