Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2005

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ "ΦΩΤΙΑ" ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την καλπάζουσα αύξηση στις τιμές των ακινήτων:

Η κυβερνητική απόφαση για την επιβολή, εντός του 2006, Φ.Π.Α. στις οικοδομές και η προαναγγελία ότι θα ανακοινωθούν σημαντικές αύξησεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουν προκαλέσει, όπως έγκαιρα προβλέψαμε, γενική αναστάτωση, ενισχύουν καθημερινά μια άγρια κερδοσκοπία και έχουν ανάψει ακόμα μεγαλύτερες "φωτιές" στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες καλπάζουν ανεξέλεγκτα.

Η κυβέρνηση για φοροεισπρακτικούς λόγους και για να ενισχύσει με έσοδα τα δημόσια ταμεία, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει αλλά ενθαρρύνει τις ανώμαλες εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων.

Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση τροφοδοτεί την ήδη υπαρκτή φούσκα των ακινήτων, ενώ πλήττει ιδιαίτερα τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και τα νέα ζευγάρια που επιδιώκουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία και οι τιμή της γίνεται όλο και πιο απλησίαστη.

Σήμερα φαίνεται πιο καθαρά πόσο απαράδεκτη είναι η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή Φ.Π.Α. στις οικοδομές και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι τιμές των ακινήτων έχουν ξεπεράσει κάθε λογικό όριο, ευνοώντας μόνο τις τράπεζες και τα κυκλώματα κερδοσκοπίας στις οικοδομές. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα τις εξαγγελίες της.

To Γραφείο Τύπου