Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/08/2005

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ, ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Συνάντηση και σύσκεψη είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, με τον Νομάρχη Χανίων, κ. Γ. Κατσανεβάκη, για αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης και ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε στις εξής ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Πώς σχολιάζετε τις προωθούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

"Αν ρωτήσει κανείς έναν πολίτη στο δρόμο ποιες είναι οι προσδοκίες του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα απαντήσει ότι πρέπει να υπάρχουν παντού ολοήμερα σχολεία, ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν χώροι πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, ότι θέλει να κυκλοφορούν τα παιδιά του με το μηχανάκι με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με όλα αυτά, ενισχύοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο που την απασχολεί είναι πώς θα κάνει αλχημείες με τον εκλογικό νόμο στο παραπέντε των δημοτικών εκλογών.

Αυτή η στάση αποτελεί περιφρόνηση προς τον πολίτη και τα προβλήματά του, αλλά και προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους ούτε καν τους ρώτησε, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αφορά πρώτα και κύρια στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μία στάση ακραίου κομματισμού και ιδιοτέλειας από την πλευρά της Ν.Δ. Στην παγίδα που στήνει για την Αριστερά θα πέσει η ίδια μέσα."

Θα αλλάξει η τακτική του ΣΥΝ μετά τις νέες εκλογικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση;

"Η πολιτική μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν διαμορφώνεται από στενές κομματικές σκοπιμότητες και δεν πρόκειται οι νέες εκλογικές ρυθμίσεις να την αλλάξουν.

Στόχος μας είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση πάνω σε αριστερά, ριζοσπαστικά, εναλλακτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών. Ένα από τα παραδείγματα των δυνατοτήτων και την ευρύτητας αυτής της πολιτικής μας δίνει το μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανίων".

Σε σχέση με τα θέματα του Δ' ΚΠΣ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε:

"Μας ανησυχεί πάρα πολύ το ενδεχόμενο η Κρήτη αλλά και άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας να τεθούν εκτός του στόχου 1 των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007-2013. Αυτό θα σημάνει δραστική μείωση των χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε.

  Λυπούμαστε για την παθητική στάση που κρατάει η κυβέρνηση. Η Κρήτη δεν έγινε πλουσιότερη για να εξέλθει από τις ενισχύσεις του στόχου 1. Απλά ανέβηκε ο πήχης εξαιτίας της διεύρυνσης και της ένταξης νέων, φτωχότερων περιοχών στις ενισχύσεις. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει το τίμημα μιας διεύρυνσης που επεδίωξαν, κυρίως, οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. Ζητάμε από την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα εμποδίσει τη μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων στην ελληνική Περιφέρεια.

Στην περίπτωση Κρήτης και Ν. Αιγαίου, πρέπει να επικαλεστεί τον νησιωτικό χαρακτήρα και το αυξημένο κόστος των μεταφορών, ώστε να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο χρηματοδοτήσεων που υπάρχει μέχρι σήμερα".

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΝ για την Περιφέρεια της Κρήτης.

To Γραφείο Τύπου