Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/08/2005

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ στο Φεστιβάλ του δήμου Δικελί Τουρκίας (δήμος που έχει τιμηθεί με το βραβείο Ιπεκτσί για την ελληνοτουρκική φιλία και με το μετάλλιο "Γρ. Λαμπράκης" για την ειρήνη), το μέλος της Π.Γ. του κόμματος Π. Τριγάζης συμμετείχε ως ομιλητής σε "στρογγυλό τραπέζι" για τις ευρωτουρκικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

"Το ευρωπαϊκό πλαίσιο -τόνισε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ- έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τη λύση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και του Κυπριακού. Είναι ένα πεδίο διεθνοποίησης, από το οποίο απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για πολιτικές λύσεις με σεβασμός το διεθνές δίκαιο.

Λύνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις τους, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος, όχι μόνο θα ωφεληθούν αμοιβαία, αλλά θα συμβάλουν σημαντικά και στην υπόθεση της διεθνούς ειρήνης στο κρίσιμο παγκόσμιο σταυροδρόμι της Α. Μεσογείου- Μ. Ανατολής.

Με τη λύση του Κυπριακού, χωρίς καθυστέρηση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, μπορεί να δημιουργηθεί ένα παράδειγμα συμβίωσης δύο κοινοτήτων -μιας χριστιανικής και μιας μουσουλμανικής- στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους μέλους της Ε.Ε. σε μια περίοδο που αποτελεί μείζον ζήτημα η απόκρουση της άκρως επικίνδυνης θεωρίας για σύγκρουση Δύσης-Ισλάμ.

Μια συμφωνία για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΝ και υποστηρίζεται ευρύτερα, θα έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή μας, που αποτελεί μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες του πλανήτη μας.

Για όλα αυτά, η "διπλωματία των πολιτών" παίζει το δικό της αναντικατάστατο ρόλο, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Δήμου Δικελί."

To Γραφείο Τύπου