Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/08/2005

Σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης μικρών εμπορικών επιχειρήσεων για 10.000 θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του δήλωσε τα εξής:

Η κοινή αυτή πρωτοβουλία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Απασχόλησης είναι με "ξένα κόλλυβα", δηλαδή με χρήματα από τα αποθεματικά του ειδικού Λογαριασμού για την ανεργία και την κατάρτιση (ΛΑΕΚ), που προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς καμιά συμμετοχή του κράτους.

Η ίδια κυβερνητική πρωτοβουλία έρχεται να "αμορτισάρει" τις αντιδράσεις των μικρεμπόρων, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα αρχίσει να έχει με την εφαρμογή του στις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου το νέο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους που τις απειλεί με άμεσο κλείσιμο, την ίδια στιγμή που αυξάνει τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας.

Με το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τους μικρέμπορους, αφού οι ίδιοι δεν θα μπορούν να καλύψουν το 60% της δαπάνης που απαιτεί αυτό το πρόγραμμα για πρόσληψη μερικά απασχολουμένων.

Επίσης επιχειρεί "να ρίξει στάχτη στα μάτια" των ανέργων και των οικογενειών τους, αφού όσοι άνεργοι προσληφτούν με βάση αυτό το πρόγραμμα  μετά τους 20 μήνες που διαρκεί η επιδότηση τους θα απολύονται, γιατί δεν υπάρχει υποχρέωση των εργοδοτών τους να τους κρατούν για επιπλέον χρόνο. Εξάλλου η μερική απασχόληση με εξευτελιστική αμοιβή το πολύ 280 ? το μήνα δεν τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή, ούτε πλήρη και σταθερή απασχόληση.

Οι πολιτικές ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που συναίνεσε ή ανέχτηκε - παρά τη ριζική διαφωνία των δύο από τους τέσσερις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ στο ΛΑΕΚ που προέρχονται από την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και το ΠΑΜΕ - στο να παρθεί για πρώτη φορά από αυτό τον φορέα και με την ψήφο εκπροσώπου της απόφαση για επιδότηση με χρήματα των εργαζομένων θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης, ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ.

To Γραφείο Τύπου