Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/04/2005

Κοινωνική φροντίδα με βιτρίνα, αυτοχρηματοδότηση και επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αναστολή του Κέντρου Εκπαίδευσης ατόμων με πολυαναπηρίες «Η Επικοινωνία», αναφέρει τα εξής:

Κοινωνική φροντίδα με βιτρίνα, αυτοχρηματοδότηση και επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η αναστολή του Κέντρου Εκπαίδευσης ατόμων με πολυαναπηρίες «Επικοινωνία» και η εξαγγελία επαναλειτουργίας του με νέα μορφή, που θα αποτελέσει «πιλοτική εφαρμογή» για το σύνολο των αντίστοιχων φορέων των ατόμων με αναπηρίες (όπως νοητική υστέρηση και αυτισμό), δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της κοινωνικής φροντίδας.

Ανακοινώθηκε ότι η πολιτεία θα χρηματοδοτήσει το νέο σχήμα κατά 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% της λειτουργίας του κέντρου θα καλυφθεί κατά 25% από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατά 25% από τους γονείς.

Θεωρούμε πως με αυτή την ρύθμιση το Υπουργείο ουσιαστικά εισάγει στην κοινωνική φροντίδα την αρχή της αυτοχρηματοδότησης ενώ η κοινωνική φροντίδα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, το οποίο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Υγείας, και επισήμως, μετακυλύει το κόστος της λειτουργίας αυτών των κέντρων στις πλάτες των γονιών και φοβόμαστε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν να πληρώνουν αυτοί, αποκλειστικά, το συνολικό κόστος των προγραμμάτων.

Ο πρόσφατος νόμος για το «Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Κοινωνική Αλληλεγγύη», όσον αφορά την κοινωνική φροντίδα, δεν προβλέπει διαφάνεια στη διαχείριση και υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων που θα εκτελούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Ακόμα δεν προβλέπεται επέκταση των προγραμμάτων σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, παρ� ότι υπάρχουν περίπου 1000 άτομα που χρήζουν και απαιτούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ το κέντρο «Επικοινωνία» καλύπτει ανάγκες 35 ατόμων. Αντιλαμβανόμαστε, σύμφωνα με τη λογική των έργων βιτρίνας που το Υπουργείο ακολουθεί, πως οι υπόλοιποι 965 γονείς θα πρέπει από την τσέπη τους να συνεχίσουν να πληρώνουν τις αντίστοιχες απαιτούμενες δομές, πράγμα που συμβαίνει σε μία σειρά περιοχές της χώρας μας σήμερα.

Στις εξαγγελίες δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που στήριξαν τόσα χρόνια τη λειτουργία του κέντρου, μένοντας αρκετές φορές για μήνες απλήρωτοι, ενώ το Υπουργείο εκ του πονηρού προτάσσει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γονέων χωρίς αυτό να συνεισφέρει, αποκλειστικά, όπως και θα έπρεπε, για την ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών.

Το Τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Φροντίδας του ΣΥΝ θεωρεί ότι η κοινωνική φροντίδα αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό και επιβάλλεται να διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της και η πρόσβαση όσων πολιτών την έχουν ανάγκη.

Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για εκχώρηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην αυτοχρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής φροντίδας, ζητά τη συνέχιση λειτουργίας της «Επικοινωνίας» και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ� αυτό.

Τμήμα Υγείας