Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/10/2006

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου στο ραδιοσταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84"

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

- Στον Συνασπισμό περισσεύουν λεφτά και πληρώνει και "διαδηλωσάκηδες" για να μετέχουν σ΄  όλες τις κλαδικές διαδηλώσεις;...

Αυτό είναι ένα νέο επιχείρημα, αλλά η όλη νοοτροπία είναι πολύ παλιά. Δυστυχώς φέρνει, τουλάχιστον σε μένα προσωπικά, μήνες από σκοτεινές εποχές, όπου μπορούσαν στελέχη των αστυνομικών δυνάμεων μπορούσαν να κάνουν ανέξοδα ένα παραλήρημα ενάντια στην Αριστερά. Και βλέπουμε δυστυχώς ότι εκπορεύεται από ορισμένους ένας φασίζον και ακροδεξιός λόγος. Και για όλα αυτά έχει μεγάλη ευθύνη η Ν.Δ. που φτάσαμε σ΄αυτό το σημείο, που δεν αντιδρά και που εξομοιώνει τους τύπους με τις σιδηρογροθιές και με τα Καρατζαφερικά κηρύγματα με τους διαδηλωτές.

- Θυμηθήκαμε και κάποιους άλλους, την άνοιξη πέρυσι, που είχαν αποδώσει σε δάχτυλο του ΣΥΝ τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των πανεπιστημιακών.

Νομίζω ότι πολλά δάχτυλα δείχνουν προς την κατεύθυνση του Συνασπισμού. Ο ΣΥΝ, ο οποίος είναι μια υπεύθυνη δύναμη, μια πολιτική δύναμη με κοινωνικές αναφορές και κινηματική δυναμική, παίζει ίσως πιο σημαντικό ρόλο σήμερα απ΄ όσο δείχνει η κοινοβουλευτική του δύναμη τουλάχιστον.

- Πού το αποδίδετε;... Μήπως η συμμετοχή σας στα Κινήματα, στο Φόρουμ, και το Παγκόσμιο και το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό,.... Όλα αυτά έδωσαν μια τέτοια κατεύθυνση ή δείχνει σε κάποιους μια τέτοια εικόνα;...

Οφείλεται στο ότι ο Συνασπισμός όντως είναι μια αριστερή κινηματική δύναμη, αλλά έχει κι ένα δεύτερο χαρακτηριστικό, το οποίο λείπει από άλλες αριστερές δυνάμεις. Δηλαδή είναι μια ενωτική δύναμη. Προσπαθεί με τις ριζοσπαστικές του προτάσεις την ίδια στιγμή να πετύχει την μεγαλύτερη ευρύτητα στήριξης σε αγώνες, με ένα θετικό κοινωνικό στόχο.

Σας λέω ένα χαρακτηριστικό, γιατί πολλές κατηγορίες έχουμε ακούσει, ειδικά από μέρους του ΚΚΕ, ότι είμαστε με τα "πουλημένα συνδικάτα" κ.λπ.. Πόσο πουλημένα είναι τα συνδικάτα αυτά όταν βλέπουμε έναν σκληρό αγώνα που η ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας δίνει σήμερα υπό αντίξοες συνθήκες, ηγεσίες με τις οποίες έχουμε και κριτικές και διαφωνίες, αλλά πόση σημασία έχει αυτή η ενωτική δυναμική και τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει;

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

- Είδατε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απ΄ ότι φάνηκε τουλάχιστον από τις δηλώσεις σας μάλλον συμμερίζεται τις ανησυχίες σας για το σύστημα και τη λειτουργία του.....

Εμείς θέλαμε να κάνουμε κοινωνό των απόψεών μας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, κατά την τυπική έννοια, αλλά αυτή η λειτουργία του πολιτεύματος έχει και μια ηθικοπολιτική διάσταση. Αναπτύξαμε τις μεγάλες ανησυχίες μας για τα ζητήματα της δημοκρατίας, που εμφανίζουν αρνητικά συμπτώματα πια σε πολλούς τομείς. Του είπαμε ότι πορευόμαστε σε μια προβληματική δημοκρατία. Έχει σχέση με το πώς λειτουργεί το διεθνές παρακράτος στην Ελλάδα και πώς όλο αυτό διασυνδέεται με τις υποκλοπές, με τους Πακιστανούς, θέματα τα οποία συγκαλύφθηκαν τελικά. Τα ζητήματα του εντεινόμενου αυταρχισμού. Τα ζητήματα της έλλειψης διαφάνειας και της διαφθοράς και της έλλειψης πολιτικής βούλησης...

- Δώσατε ιδιαίτερο βάρος στα ΜΜΕ και τη λειτουργία τους... Είπατε ότι έχει εξελιχθεί σε υπερεξουσία.. Παίρνετε αφορμή κι από το τελευταίο πρόβλημα που είχατε ως κόμμα με την παρέμβαση του κ. Τριανταφυλλόπουλου κ.λπ.....

Αυτό ήταν η αφορμή. Και δεν είναι εγωϊστική η αντίδρασή μας, διότι στράφηκαν ενάντια στο κόμμα μας. Σε οποιοδήποτε κόμμα  και να στρέφονταν με αυτόν τον τρόπο, με μια προσπάθεια σπίλωσης, η οποία είναι ατεκμηρίωτη εντελώς, θα έπαιρναν απάντηση. Προκληθήκανε να την τεκμηριώσουν. Δεν υπήρξε απάντηση. Και πίσω απ΄ όλα αυτά υπάρχει μια γενικότερη κατεύθυνση καλλιέργειας αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου αλλά και αποδόμησης των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

- Βλέπετε ότι υπάρχει κατεύθυνση.. υπάρχει κάποιο κέντρο που τα κατευθύνει ή είναι τυχαία και γίνονται για τηλεθέαση κ.λπ.;....

Νομίζω ότι από τη μια είναι κάτι το οποίο προσφέρεται για πώληση, διότι υπάρχει όντως μια δυσανασχέτηση και δυσφορία και απογοήτευση από τις κατεστημένες πολιτικές. Από την άλλη διάφορες ισχυρές ομάδες οικονομικών συμφερόντων παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Ανάμεσα στα οποία υπάρχει και το παιχνίδι της δημιουργίας εντάσεων και υπονόμευσης προς ένα αποδυναμωμένο πολιτικό κόσμο χωρίς εναλλακτική δυνατότητα διεξόδου σχετικά με τις κατεστημένες πολιτικές. Ταυτόχρονα στρέφεται πάρα πολύ ενάντια στην Αριστερά κα στρέφεται πάρα πολύ ενάντια στον ΣΥΝ, ο οποίος είναι ένα κόμμα μαχητικής παρέμβασης και ριζοσπαστικής εναλλακτικής λύσης και όχι ένα κόμμα που παραπέμπει τα πάντα σ΄ έναν σοσιαλιστικό παράδεισο που είχαμε κάποτε και που μπορεί κάποτε να ξαναδούμε.

- Προκειμένου να υπάρξουν ρωγμές που να ανοίξουν περιθώρια μεγαλύτερης παρέμβασης των συμφερόντων αυτών....

Αυτό εκφράζεται κυρίως με το να έχουμε έναν πολιτικό κόσμο φοβισμένο, έναν πολιτικό κόσμο υποχείριο. Υπάρχει μια "μαφιόζικη" τακτική η οποία χρησιμοποιείται από ορισμένους, η οποία λέει "ουδείς αναμάρτητος". Και πραγματικά έξω από την Ιερά Σύνοδο δύσκολα βρίσκεις έναν άνθρωπο που στο πεδίο της επαγγελματικής του δραστηριότητας, την εποχή της νεότητάς του, στο πεδίο των προσωπικών σχέσεων να είναι αναμάρτητος. Μ΄ αυτή την έννοια της ισοπέδωσης θέλουν έναν πολιτικό κόσμο κάτω από εκβιασμούς, κάτω από φόβο.

Εμείς ως ΣΥΝ λέμε, όχι, δεν θα περάσει αυτό. Μπορεί να μην υπάρχει κανείς αναμάρτητος, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητείται η εντιμότητα όλου του πολιτικού κόσμου χωρίς τεκμηρίωση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

- Δεν ξέρω αν προλάβατε να δείτε κάποιες προτάσεις της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών,  Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ........., προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι τουλάχιστον περίεργες........

Όπως παρουσιάστηκαν είναι δείγμα των ανέμων που πνέουν αυτή την εποχή με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Είναι προτάσεις, όχι μόνο αρνητικές, αλλά δεν είναι προτάσεις σοφών. Έτσι όπως παρουσιάζονται είναι ανόητες προτάσεις. Είναι εξοργιστικές, είναι ακραία συντηρητικές προτάσεις, διότι από τη μια πάνε να βάλουν, όχι εμπόδια, απαγόρευση στη δυνατότητα διεκδίκησης συνδικαλιστικής οργάνωσης μέσα στο χώρο του δημοσίου. Από την άλλη μεριά προσπαθούν την ίδια στιγμή να βάλουν ασφυκτικά όρια στην παρέμβαση της οποιασδήποτε πολιτικής εξουσίας σε σχέση με τα θέματα της φορολογίας των ισχυρών. του σεβασμού, όπως λένε, της περιουσίας του κ.λπ.

Δυστυχώς θα μπορούσε κανείς να γελάσει.

- Με τους συσχετισμούς δυνάμεων σήμερα στη Βουλή δεν πιστεύετε ότι θα υιοθετηθούν τέτοιες λογικές;....

Θέλω να ελπίζω, παρότι δεν ξέρω.. Έχουμε εκπλαγεί με τη Ν.Δ. Αλλά έχει γίνει κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο δεν ξέρω αν το έχουμε κατανοήσει όλοι. Η Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία κανονικά θα ήταν, όπως ήταν και η προηγούμενη, μια διαδικασία με ιερογλυφικά για τους πολίτες, κλεισμένη μέσα στις αίθουσες του Κοινοβουλίου και με βάση τους δεδομένους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, έχει περάσει σήμερα στους πολίτες χάρη στην κινητοποίηση των φοιτητών, των καθηγητών, των δασκάλων γύρω από το άρθρο 16. Και νομίζω αντίστοιχα στοιχεία θα δούμε και στο άρθρο 24, που έχει σχέση με την προστασία των δασών, έχει οικολογική δυναμική, αλλά και στα ζητήματα που έχει σχέση με τις ελευθερίες, εάν περάσουν τέτοιες απόψεις.

ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

- Να ρωτήσω κάτι άλλο.. Βλέπετε εσείς πρόωρες εκλογές;.....

Θέλω να πω κατ΄ αρχήν όσον αφορά τον ΣΥΝ, είμαστε μια δύναμη κινηματική. Είμαστε έτοιμοι και για αγώνες και για συσπειρώσεις και για κοινοβουλευτικές εκλογές, αν χρειαστεί.

Το δεύτερο είναι ότι το να μιλάει κάποιος σήμερα -και μιλάει η κυβέρνηση αλλά και την ακολουθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση- για πρόωρες εκλογές μία βδομάδα πριν τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, σημαίνει ότι είναι με άδεια χέρια και θα έλεγα με άδειο μυαλό  και με άδειες προτάσεις σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα που κρίνονται στις τοπικές εκλογές.

Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι πότε γίνεται συζήτηση, και τώρα, για πρόωρες εκλογές; Όταν έχουμε μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις. Είναι ο φόβος του δικομματισμού απέναντι στους πολίτες, τους συγκροτημένους, τους ενεργούς πολίτες.

ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

- Είστε ικανοποιημένος από την εν γένει παρουσία του κόμματός σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;...

Κάνουμε προσπάθειες. Όλες οι προσπάθειες γίνονται με καθυστερήσεις, με αδυναμίες, με δυσκολίες, αλλά οι μηχανές όλες δουλεύουν. Είναι σημαντική η παρέμβαση του ΣΥΝ, γιατί προσπαθεί να σπάσει αυτό το νέφος της διαφθοράς, της εκλογολογίας που έχει σταθεί πάνω από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και να φέρει στην επιφάνεια τα μεγάλα ζητήματα που έχουν σχέση με τη ρύπανση, με τους χώρους, με τις ελευθερίες, με τα τοπικά προβλήματα, με τις συγκοινωνίες, με τα σχολεία. Αυτό κάνει ο Γ. Πανούσης στην υπερνομαρχία, αυτό κάνει ο Αλ. Τσίπρας στην Αθήνα, ο Θ. Δρίτσας στο Πειραιά, ο Τ. Κουράκης στη Θεσσαλονίκη, ο Πλωμαρίτης στο νομό Θεσσαλονίκης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Πόσο αποτελεσματικοί θάμαστε, θα φανεί.

- Είχατε αρκετές επιτυχίες το 2002.. Περιμένετε ανάλογα τώρα;...

Με βάζετε στο ρόλο του προφήτη. Ο στόχος μας είναι νάχουμε καλύτερα. Καλύτερα αποτελέσματα και ποσοτικά και ποιοτικά. Δηλαδή και να αναδειχθούν δυνάμεις δικές μας αλλά και να μπορέσουν λειτουργήσουν πολύ καλά, να κρατηθούν αυτές οι συσπειρώσεις, να έχουμε την εναλλακτική προγραμματική παρουσία.

Παλεύουμε για κάτι πολύ καλύτερο.

To Γραφείο Τύπου