Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2005

Το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεγάλες αυξήσεις σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, που θα πλήξουν καταναλωτές-χρήστες και ασφαλιστικά ταμεία.

Από το πλαίσιο πολιτικής που επεξεργάστηκε στις αρχές του χρόνου, εγκαταλείπει τις ελάχιστες θετικές εξαγγελίες και προωθεί μέτρα που εξυπηρετούν το οικονομικό αλισβερίσι μεταξύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και πολυεθνικών στο τομέα παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση φαρμάκων.

Οι μειώσεις σε τιμές φαρμάκων, που έληξε η πατέντα τους, μπορεί να φέρουν μεσοσταθμικά σχετική μείωση της δαπάνης βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα με την κυκλοφορία στην αγορά νέων μορίων με νέες τιμές θα προκύψει αύξηση δαπανών, αφού οι μηχανισμοί μένουν αλώβητοι.

Αν δεν δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, όπου γίνεται μετακύλιση της συνταγογράφισης σε δήθεν νέα -εν πολλοίς αδοκίμαστα- και πανάκριβα σκευάσματα, κοροϊδεύουν τον κόσμο και συνεχίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι χρειάζεται η επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στο τομέα του φαρμάκου με ριζική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων, ενιαίο τρόπο τιμολόγησης εισαγομένων και παραγομένων στην Ελλάδα φαρμάκων, ώστε να αποθαρρύνονται οι εισαγωγές και η αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών σε βάρος καταναλωτών και ασφαλιστικών ταμείων. Κατάργηση της «συμμετοχής» στη φαρμακευτική δαπάνη χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Περιορισμός κάτω από 10% της συμμετοχής των υπολοίπων ασφαλισμένων στη δαπάνη φαρμάκων. Αναβάθμιση του ΕΟΦ, στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό, κ.α.

Προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει κατά το ΣΥΝ να κινηθεί μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό και όχι απλά και μόνο ως ένα ακόμα εμπόρευμα με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Τμήμα Υγείας