Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/10/2006

Για τη σημερινή νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη σημερινή νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η απαράδεκτη απόφαση της ανεξέλεγκτης ΕΚΤ να αυξήσει για πέμπτη συνεχή φορά τα επιτόκιά της, θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών, και ιδιαίτερα στην οικονομία της χώρας μας. Επιβεβαιώνεται ότι η Ε.Ε. είναι μια ένωση, πρώτα απ΄ όλα και κυρίως, των τραπεζιτών και των βαθύτατα αντιδραστικών νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ θα έχει, ιδιαίτερα, νέες και πολύ οδυνηρές συνέπειες για τα ελληνικά υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ήρθε η ώρα να ληφθούν άμεσα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα, που θα αντιμετωπίζουν το εγχώριο καρτέλ των τραπεζών, το οποίο, με τις αυθαίρετες χρεώσεις και τις πρωτοφανείς διαφορές ανάμεσα στα ασήμαντα επιτόκια καταθέσεων και τα δυσθεώρητα επιτόκια δανεισμού, καταληστεύει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που εξωθούνται σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να διακηρύσσει τη λιτότητα στους μισθούς, δεν μπορούν να συνεχίσουν να αδρανούν, προβάλλοντας διάτρητα άλλοθι και αστήρικτες δικαιολογίες.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει, επιτέλους, να κρύβεται και να καλύπτει ένοχα και συνένοχα την τραπεζική ληστεία, η οποία έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις, ξεπερνώντας κι αυτή τη ληστεία του Χρηματιστηρίου."

To Γραφείο Τύπου