Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2005

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο εμπορικό κέντρο της Νίκαιας

Αλ.Αλαβάνος: Η αποδέσμευση του ωραρίου προκαλεί απώλεια πέντε θέσεων εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις και προσθέτει μια θέση εργασίας στις μεγάλες

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος και ο Π. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος επισκέφθηκαν σήμερα τη Νίκαια και περιόδευσαν στα καταστήματα, εκφράζοντας την αντίθεση του ΣΥΝ στην επιχειρούμενη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων

Περιοδεύσαμε στα εμπορικά καταστήματα της Νίκαιας για το θέμα του ωραρίου. Υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία. Από πάρα πολλούς ακούσαμε ότι θα κλείσουν το κατάστημά τους. Από άλλους ακούσαμε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα οι αυτοαπασχολούμενοι να κρατήσουν το μαγαζί τους τόσες ώρες ανοιχτό

Θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η αποδέσμευση του ωραρίου λειτουργεί μόνο υπέρ των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Πλήττει τους μικρούς καταστηματάρχες, τους εργαζόμενους, πλήττει και τους καταναλωτές γιατί δεν θα έχουν την εξυπηρέτηση από το εξειδικευμένο κατάστημα.

Να καταλήξω λέγοντας ότι, με βάση μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, η αποδέσμευση του ωραρίου προκαλεί απώλεια 5 θέσεων εργασίας κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το κέρδος είναι μία θέση εργασίας και μάλιστα εργασίας ορισμένου χρόνου στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Για την ασφάλεια των προϊόντων με αφορμή τα πρόσφατα δυστυχήματα με τα σίδερα ατμού κινεζικής προέλευσης

Εδώ και 13 χρόνια υπάρχει η Κοινοτική Οδηγία 59/1992 για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, που θέτει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους παραγωγούς, στους διανομείς και στις κρατικές αρχές. Αν εφαρμόζονταν, πιστεύω ότι δεν θα φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε.

Να τονίσουμε ότι υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα με εισαγωγές από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, φτηνές εισαγωγές, που έχουν αποδιαρθρώσει την ελληνική παραγωγή και οι οποίες έρχονται χωρίς κανέναν ποιοτικό έλεγχο ή έλεγχο ασφαλείας.

To Γραφείο Τύπου