Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/10/2006

Δήλωση Αλ. Αλαβάνου για την εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα των συμβασιούχων

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά για το θέμα των συμβασιούχων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως με λεπτομέρειες περιγράφεται σήμερα στον τύπο, ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Η εισήγηση του κ. Σανιδά επιδιώκει να βάλει φραγμό στη δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν ήδη δικαιωθεί από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου (αποφ. 18/2006).

Ο κ. εισαγγελέας, παρά την αντίθετη κρίση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εισηγείται ότι δεν πρέπει να έχουν εφαρμογή οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου 2112/20, που προβλέπουν τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου όταν οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τον παραπέμπουμε στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αρ. 54/06), το οποίο, σε προδικαστικό ερώτημα ελληνικού δικαστηρίου, αποφάνθηκε ότι η οδηγία 99/70 "εμποδίζει την εφαρμογή κάθε εθνικής νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει απολύτως στο Δημόσιο τομέα και μόνο, τη μετατροπή σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, μιας σειράς διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες, στην πραγματικότητα, αποσκοπούσαν στην κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του εργοδότη και πρέπει να θεωρηθούν καταχρηστικές".

Αν επιθυμεί ο κ. εισαγγελέας να υπηρετεί μόνο τη Δικαιοσύνη, οφείλει να μην εμποδίζει τους εργαζόμενους να προσφεύγουν στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια και αν έχει αντίθετη νομική άποψη, ας εισηγηθεί την έκδοση προδικαστικού ερωτήματος, προκειμένου να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

To Γραφείο Τύπου