Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/10/2006

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος κατά την περιοδεία του σήμερα στη Θεσσαλονίκη και τις πληγείσες περιοχές του Νομού, αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας, δήλωσε:

"Επιγραμματικά, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα μεγάλο ζήτημα αυτών των ημερών και συγκεκριμένα στη συμμετοχή των μαθητών στις προσπάθειες του πανεκπαιδευτικού μετώπου.

Εμείς, ως Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, κατανοούμε τα αδιέξοδα τα οποία βιώνουν οι μαθητές, αδιέξοδα που έχουν σχέση με μια σκληρότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία - ειδικά στο λύκειο -, με μια απουσία γνωστικού περιεχομένου από το λύκειο και μια ώθησή τους να πάνε προς το φροντιστήριο, ένα τεράστιο άγχος από τις εξετάσεις και το εξετασιακοκεντρικό σύστημα που υπάρχει, με μια μεγάλη αγωνία να εξασφαλίσουν την είσοδο στα Πανεπιστήμια και ένα πτυχίο το οποίο δεν μπορεί να δώσει, στους περισσότερους, τη δυνατότητα να μπουν σε μια αγορά  εργασίας η οποία χαρακτηρίζεται από μία τεράστια ανεργία για τους νέους.

Κατανοούμε τα μεγάλα αδιέξοδα, τα μεγάλα προβλήματα, τις μεγάλες  προσδοκίες και τα μεγάλα όνειρα των μαθητών και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους. Τους καλωσορίζουμε σήμερα ως μια φρέσκια δύναμη στο πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Καλούμε την κυβέρνηση  να πάρει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση λεπτού, εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα εξασφαλίζουν την πορεία των σχολείων σε μια ομαλή κατάσταση, που θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των μαθητών και των διδασκόντων και των οικογενειών τους, οι οποίες σήμερα έχουν αναστατωθεί πάρα πολύ.

Αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια την έναρξη συζήτησης με τους δασκάλους  στη βάση των αιτημάτων τους  και των αντιπροτάσεων που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση και οι οποίες δεν μπορεί να είναι εξευτελιστικές και να σχετίζονται με το επίδομα. Σημαίνει να δεχτεί ο πρωθυπουργός τους δασκάλους και να σταματήσει αυτή η προσβολή προς στους διδάσκοντες.

Δεύτερον, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση της βάσης του 10, να σταματήσει το δεύτερο φίλτρο, το οποίο επέβαλε στις κατατακτήριες εξετάσεις, προκειμένου να απαλλαγούν σήμερα οι μαθητές του λυκείου από ένα καινούργιο φορτίο που αντιμετωπίζουν και για το οποίο  κινητοποιούνται.  

Τρίτον, να κάνει στροφή στα θέματα τα οποία έχουν σχέση με την ιδιωτικοποίηση και της ανώτατης εκπαίδευσης, να αποσύρει  τις προτάσεις της για την τροποποίηση  του άρθρου 16 και επίσης να εξασφαλίσει το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία. Το είχαν, άλλωστε, και στις δικές τους προεκλογικές υποσχέσεις για την παιδεία".

To Γραφείο Τύπου