Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/10/2006

Επίσκεψη Αλέκου Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος αποτελούμενης από τους Τάσο  Κανταρά, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, τον Παυλίδη Νίκο Γραμματέα της Ν. Ε. Α΄Θεσ/νίκης, τον Δράγα Αδάμ Γραμματέα της Ν.Ε. Β΄Θεσ/νίκης, τη βουλευτή Α΄ Θεσ/νίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Ασημίνα  Ξηροτύρη, τον Γ.Κοκκινίδη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, επισκέφθηκε σήμερα τη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μαζί με  τον υποψήφιο Νομάρχη Στρατή Πλωμαρίτη και υποψήφιους Νομαρχιακούς Συμβούλους επισκέφθηκε  τις πληγείσες περιοχές του Νομού.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε για το θέμα των πλημμύρων:

"Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλες τις οικογένειες, οι οποίες έχουν πληγεί, και ζητάμε να υπάρξουν αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται πλήρως και στις απώλειες εισοδήματος και στην καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και στην καταστροφή των σπιτιών αυτών των ανθρώπων και να γίνουν πράξη, όχι λόγια  πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Όμως αυτά τα γεγονότα  δεν είναι  θεομηνία,  δεν είναι αποτελέσματα  ενός θυμού του θεού, οφείλονται στην αδιαφορία των αρχών και στην ανυπαρξία  σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Πίσω από τις πυρκαγιές, πίσω από τις πλημμύρες υπάρχουν ακριβώς τα ίδια φαινόμενα και λυπούμαστε γιατί εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουμε και ακραία κυβερνητικά φαινόμενα.

Την τελευταία εβδομάδα η καλύτερη ομάδα δεν είναι η εθνική είναι τα στελέχη της Ν.Δ.  Πετάει την μπάλα ο κ. Ψωμιάδης στον κ. Σουφλιά, ο κ. Σουφλιάς  στον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Παυλόπουλος στον κ. Αλογοσκούφη και κανείς τελικά  δεν παίρνει την ευθύνη  γι' αυτήν την  κατάσταση.

Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν  στην έλλειψη  προγραμματισμού  για την υλοποίηση  μικρών και μεσαίων  έργων, έργων υποδομής, αντιπλημμυρικών έργων, έργων στους ορεινούς  νομούς, προκειμένου να μειωθεί  αυτή η μεγάλη φόρτιση με υδάτινους όγκους  των κατοικημένων και καλλιεργούμενων περιοχών. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη έλλειψη συντήρησης αυτών των έργων.

Υπάρχει πλήρης απουσία προγραμματισμού και έρευνας σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα. Ενώ το νερό είναι μια ευλογία, ενώ άλλες χώρες ήδη έχουν  αρχίσει πολέμους για τα υδάτινα αποθέματα,  στην Ελλάδα το νερό δεν αξιοποιείται, δεν αποθηκεύεται και γίνεται αιτία  καταστροφής. Προβλέπεται μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα υπάρξουν σημαντικές υδατοπτώσεις στην περιοχή. Ήδη στη Βουλγαρία έχουμε συγκέντρωση υδάτων  σε μια αρκετά πρώιμη περίοδο και δεν γνωρίζουμε ούτε έχουμε πληροφορηθεί και φοβόμαστε ότι δεν έχει γίνει τίποτα  σχετικά με όλες εκείνες τις παρεμβάσεις, τις σοβαρές παρεμβάσεις υποδομής αλλά και συνεργασίας με τη γειτονική μας χώρα καθώς και με την Τουρκία, προκειμένου να μην  

ζήσουμε  και τούτη τη χρονιά το σήριαλ των πλημμύρων και τις καταστροφές που γίνονται στον νομό Έβρου.

Θέλω να επισημάνω τις τεράστιες ευθύνες και  την απουσία  της Νομαρχίας  από την προώθηση των λεγομένων αντιπλημμυρικών έργων, των έργων υποδομής. Μια Νομαρχία η οποία αγνοεί ακόμη και τις εισηγήσεις των τεχνικών της υπηρεσιών, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτή τη Νομαρχία  που εμείς προωθούμε. Η δική μας αντίληψη είναι 180 μοίρες αλλαγή πορείας σε σχέση με μια τέτοια Νομαρχία. Νομίζω ότι η πιο εύστοχη φράση που έχει ακουστεί στον εκλογικό αγώνα των υποψηφίων νομαρχών της  Θεσσαλονίκης, η πιο έξυπνη και πιο σωστή φράση, δεν προέρχεται από τον κ. Πλωμαρίτη, προέρχεται από τον κ. Ψωμιάδη, από τον σημερινό Νομάρχη και την είδα σήμερα ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, όπου είδα μια διαφήμιση του κ. Ψωμιάδη ότι "απαντάμε με τα έργα μας" και νομίζω  ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης  πρέπει να  απαντήσει στα έργα τους με την ψήφο του.

Πρέπει να απαντήσει κανείς ανάλογα με τα έργα τους. Και πιστεύω ότι θα  υπάρξουν ενεργοί πολίτες που θα καταλάβουν ότι το δικό μας μοντέλο είναι εντελώς διαφορετικό, θα καταλάβουν τη σημασία που έχει η διάσταση του σχεδιασμού και του προγραμματισμού που θέτει η Αριστερά, τη σημασία που έχει η οικολογική διάσταση, η κινηματική  διάσταση  που εμπεριέχεται και στον τίτλο της κίνησης με επικεφαλής τον κ.Πλωμαρίτη, προκειμένου να  ανατραπεί αυτή η εικόνα.

Εμείς ζητάμε από τους πολίτες να σκεφθούν, να προβληματιστούν και να κάμουν τολμηρές επιλογές".

To Γραφείο Τύπου