Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2006

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή για το Δ' ΚΠΣ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Ο κ. Κ. Καραμανλής, αντί να μας εξηγήσει τους λόγους της αποτυχίας του Γ' ΚΠΣ, από το οποίο θα χαθούν σημαντικότατοι πόροι, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξωραΐσει τις προοπτικές του Δ' ΚΠΣ για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη.

 Ο κ. πρωθυπουργός βάφτισε ως "ευέλικτο σχήμα" το νέο, ακόμα πιο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο διαχείρισης του Δ' ΚΠΣ, ενώ την πλήρη, σχεδόν, αγνόηση των φορέων της περιφέρειας και των κοινωνικών φορέων μετονόμασε σε "πρωτόγνωρη διαβούλευση".

Η Ελλάδα είναι η χώρα, σύμφωνα και με τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ, η οποία έχει το ρεκόρ στην συστηματική κατασπατάληση των  κοινοτικών  πόρων, χωρίς ανάλογο παραγωγικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Η μόνη βεβαιότητα για το Δ' ΚΠΣ, είναι η ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίησή του και η πιο ενισχυμένη λειτουργία του σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει  κατά 25% το ΑΕΠ της χώρας, θα επιφέρει ένα πιο σκληρό καθεστώς επιτήρησης στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων από την Ε.Ε., ενώ διαγράφεται άμεση η απειλή, αν όχι συνολικού περιορισμού των κοινοτικών κονδυλίων, η απώλεια πόρων από το Ταμείο Συνοχής, τη στιγμή που η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να συνεισφέρει, ακόμα και αναδρομικά,  πολύ μεγαλύτερα ποσά στα κοινοτικά ταμεία."

To Γραφείο Τύπου