Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/09/2006

Δριμύ κατηγορώ του Αλ.Αλαβάνου για τη βάση του 10

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλ. Αλαβάνου, για το βαθμολογικό όριο του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

Την ερώτηση την είχα καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα, την καταθέτω και τώρα, που υπάρχουν 18.000 οικογένειες που εσείς καταδικάσατε σε αγωνία, και θα την καταθέτω κάθε φορά. Εμείς σαν Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουμε μια άποψη: Ότι στα παιδιά πρέπει να δίνουμε και μία και δύο και τρεις και τέσσερις ευκαιρίες. Aυτό που κάνετε είναι αυθαίρετο και έξω ακόμη και από τη δική σας νομιμότητα, διότι τα παιδιά αυτά έχουν προβιβασθεί έχουν πάρει πάνω από 10 για να πάρουν το απολυτήριο του Λυκείου. Θα σας ρωτήσω με βάση τη λογική σας και απαντήστε μου: Εάν έπιανε πάνω από 10 στις εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια μεγαλύτερος αριθμός μαθητών από τον αριθμό των εισακτέων που έχετε κανονίσει στα πανεπιστήμια, θα μπαίνανε παραπάνω μαθητές στα Πανεπιστήμια; Σας ρωτάω: Αν έπαιρνε πάνω από 10 μεγαλύτερος αριθμός μαθητών, θα εισάγονταν στα πανεπιστήμια αυτοί οι παραπάνω; Όχι. Με ποια λογική εφαρμόζεται το μέτρο μόνο στη μία κατεύθυνση.

Επίσης, θέλω να πω το εξής: Ότι η συντριπτική πλειοψηφία που δεν πήρε 10 στις εισαγωγικές και έχει απολυτήριο Λυκείου έχει το δικαίωμα - και το ξέρετε πολύ καλά - να γραφτεί σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, σε μερικά καλά ξένα πανεπιστήμια, έχει τη δυνατότητα να γραφτεί στα Κέντρα Ελευθέρων σπουδών, που λειτουργούν εδώ και τα οποία συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να γραφτεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Τους την αφαιρείται αυτή τη δυνατότητα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να γραφτούν αλλού. Δεν έχουν, όμως, τα χρήματα και εδώ πιστεύω ότι είναι το κλειδί: Ουσιαστικά, έχετε στα χέρια σας ένα κλειδί και αποφασίζετε πόσοι θα εγγραφούν και πόσοι δεν θα εγγραφούν στα Πανεπιστήμια. Διότι το ποιοι θα πάρουν πάνω και ποιοι κάτω από δέκα εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Αν με ρωτήσετε τώρα πόσο κάνει ένα συν τρία ελπίζω ότι θα σας απαντήσω σωστά. Αν με ρωτήσετε όμως τη βάση του 3.223 δεν ξέρω να την απαντήσω. Από σας εξαρτάται. Μ' αυτόν τον τρόπο καθορίζεται το πόσοι θα περάσουν και πόσοι θα κοπούν. Από τη δυσκολία των θεμάτων που χειρίζεστε εσείς.

Σε συνάντηση μου με το Προεδρείο της ΟΛΜΕ πριν λίγες μέρες, μου είπαν ότι, από τις πρώτες έρευνες που έχουν κάνει, αποκλείονται σε μεγάλη πλειοψηφία παιδιά από απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της περιφέρειας και από τις υποβαθμισμένες εργατικές συνοικίες των μεγάλων πόλεων. Είναι μια ταξική επιλογή της κυβέρνησης, είναι μια επιλογή ενάντια στα παιδιά, είναι μια επιλογή για να εξοικονομήσετε πόρους, είναι μια επιλογή που οδηγεί τα παιδιά στο ξένο πανεπιστήμιο, στην ιδιωτική εκπαίδευση, την οικογένεια να πληρώνει γι αυτά ή μια επιλογή που τα οδηγεί στις καφετέριες. Για κάθε σχολή που κλείνετε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως θα ανοίξει ένα γραφείο του ΟΚΑΝΑ. Σας καλώ και θα συνεχίσω να σας καλώ να αναστείλετε τη δράση αυτού του μέτρου.

To Γραφείο Τύπου