Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/04/2005

Λαίλαπα ιδιωτικοποιήσεων στη κοινωνική πολιτική και το δημόσιο τομέα υγείας, πρόνοιας-κοινωνικής φροντίδας

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ

Η συνεχής υποχρηματοδότηση του δημοσίου τομέα υγείας με βάση τις πολιτικές που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε. Ε., καθώς και τις κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για κατάργηση όλων των στεγανών στους επενδυτές κεφαλαίου στην υγεία αποτέλεσαν πολιτικές που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Τα ελλείμματα των νοσοκομείων σήμερα και οι προσπάθειες απαξίωσης του δημοσίου συστήματος αποτελούν προσχήματα για να οδηγηθούμε και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τάχα «ρεαλιστικά» με τη «λογική» και να οδηγηθούμε στην άλωση και τη διάλυση με την εφαρμογή και παραπέρα «μεταρρυθμίσεων».

Στο πλαίσιο της απόφασης για υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας και στο όνομα της δήθεν συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση προχωρά στη παραχώρηση της κατασκευής νέων νοσοκομειακών μονάδων σε ιδιώτες-επενδυτές, που «κατά περίπτωση» -σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη- θα επεκτείνεται και στη διαχείρισή τους. Είτε του νοσοκομείου συνολικά είτε μόνο για ειδικές μονάδες και τμήματα. Το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο καλείται να εμπλακεί στη λειτουργία και τη παρεχόμενη περίθαλψη στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό.

Ο Συνασπισμός είναι σε κάθετη, μετωπική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις και τις πολιτικές που επιδιώκουν τη μετατροπή του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία σε εμπόρευμα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ αγωνιζόμαστε για σύστημα υγείας - πρόνοιας που είναι κοινωνικά προσανατολισμένο, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό, ποιοτικό, αποτελεσματικό και δωρεάν.

Τμήμα Υγείας