Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2006

Ο ΣΥΝ επιμένει στην ανάγκη διαφύλαξης του Δημόσιου, Εθνικού και κοινωνικού ρόλου της Ο.Α.

Σχετικά με την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της Ολυμπιακής, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι «οικονομικοί σύμβουλοι» των 25 και ο Επίτροπος Μεταφορών Ζακ Μπαρό, κατόπιν δικής του εισήγησης, προχωρούν στην απαράδεκτη και μεθοδευμένη πολιτική απόφαση, που προβλέπει την εξαφάνιση του Εθνικού Αερομεταφορέα της Ελλάδας, την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Οι ίδιες οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ για  πολλά χρόνια  όσο και της ΝΔ,  με μια άνευ προηγουμένου πολιτική απαξίωσης της Ο.Α., διευκόλυναν την Επιτροπή της Ε.Ε. να παραπέμψει την  χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να εισηγηθεί την επιβολή πρωτοφανών ημερήσιων και εφάπαξ προστίμων. Την στιγμή που άλλα κράτη-μέλη υπερασπίζονται σθεναρά τις αεροπορικές τους εταιρείες και επιβάλουν την επιβίωσή τους (π.χ. Ιταλία για την Αλιτάλια, Γαλλία για την Αιρ Φρανς, Πορτογαλία για την ΤΑΠ, Ισπανία για την Ιμπέρια κλπ).

Ο ΣΥΝ επιμένει στην ανάγκη διαφύλαξης του Δημόσιου, Εθνικού και κοινωνικού ρόλου της ΟΑ.

Επιβάλλεται, η κυβέρνηση να βάλει φραγμό στις επιδιώξεις της Επιτροπής της Ε.Ε. για επικράτηση 2-3 αερομεταφορέων στην Ευρώπη.  Απαιτείται ουσιαστική ανασυγκρότηση του αερομεταφορέα, με ανάπτυξη όλων των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων  ώστε η χώρα να έχει, όχι μόνο βιώσιμη Ολυμπιακή αλλά και δημόσια εθνική στρατηγική στις αερομεταφορές, όπως εξ άλλου έχουν επιλέξει πολλές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.

To Γραφείο Τύπου