Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/04/2005

Το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Ν.Γκαργκάνα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ. και υπεύθυνος της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ομιλία του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος έκανε την εξής δήλωση :

«Η σημερινή ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν. Γκαργκάνα, αντί να περιέχει μια αντικειμενική εκτίμηση των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα μας, που βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο, συνιστά στην ουσία ένα υπερ-νεοφιλελεύθερο μονεταριστικό μανιφέστο!

Οι προτάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελούν ένα επιθετικό σχέδιο για νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, για συνέχιση και εμβάθυνση των πολιτικών λιτότητας σε βάρος μισθών και συντάξεων και για περαιτέρω απορύθμιση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Αντί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να αντλήσει συμπεράσματα από τη σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, την εφαρμογή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, την τοκογλυφική υπερχρέωση των νοικοκυριών, τη μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα, την άνοδο της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, προτείνει στην ουσία να συνεχιστούν και να γίνουν πιο έντονα νεοφιλελεύθερες οι ασκούμενες αποτυχημένες πολιτικές, που είχαν τις παραπάνω συνέπειες.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η δήθεν ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδας είναι απολύτως δέσμια των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων δογμάτων και προπομπός των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών για νέα μέτρα κοινωνικής εκθεμελίωσης»

To Γραφείο Τύπου