Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/01/2005

Εξαιρούνται όλα τα νησιά του Νότιου Αιγαίου από τον Στόχο 1 των διαρθρωτικών ταμείων

Σημαντικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Απάντηση Κομισιόν σε αίτημα Παπαδημούλη

Αρνητική είναι η απάντηση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη να μην εξαιρεθούν όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου από τον στόχο 1 των διαρθρωτικών ταμείων.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Δ.Παπαδημούλης, αφού αναφερόταν σε πληροφορίες ότι η περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου έχει υπερβεί το όριο του εισοδήματος (75% του Α.Ε.Π του μέσου κοινοτικού όρου) προκειμένου να παραμείνει στο στόχο 1 των διαρθρωτικών ταμείων, τόνιζε ότι «η ενιαία χρήση στατιστικών δεικτών για το σύνολο της περιφέρειας δίνει ψευδή εικόνα, αφού τα νησιά δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ανάπτυξης και η γεωγραφική ασυνέχεια της περιφέρειας καθιστά δύσκολη την χρήση στατιστικών δεικτών. Η σχετική βελτίωση του εισοδήματος οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη των τουριστικών νησιών ( Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη και Σύρος ) που καλύπτει την μικρότερη ανάπτυξη των υπολοίπων νησιών», και καλούσε την Commission να εξετάσει μέτρα προκειμένου να «μην εξαιρεθούν από τον στόχο 1 των διαρθρωτικών ταμείων τα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία των νησιών του Ν. Αιγαίου».

Στην απάντηση της η Commission μεταξύ των άλλων επισημαίνει:

α) «Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν από την Eurostat η περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου διαθέτει κατά κεφαλήν Α.Ε.Π εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης της τάξεως του 84,9% του κοινοτικού μέσου όρου για την τριετία 1999-2000-2001 ( Ε.Ε των 25 ) και 77,3% του κοινοτικού μέσου όρου της Ε.Ε των 15» και τονίζει.

β) Ότι η Commission είναι υποχρεωμένη να δράσει με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς που ορίζουν ότι οι ενισχύσεις «δίνονται στις περιφέρειες που αντιστοιχούν σε επίπεδο 2 της ονοματολογίας στατιστικών εδαφικών μονάδων (ΝUTS)» και καταλήγει ότι «μόνο οι περιφέρειες του επιπέδου NUTS 2 είναι επιλέξιμες ως προς τον στόχο σύγκλιση στόχος 1». Δηλαδή η Commission αποκλείει ευνοϊκότερη μεταχείριση για την πλειοψηφία των μικρότερων αναπτυγμένων νησιών του Ν. Αιγαίου αφού έτσι είναι η ελληνική διοικητική διαίρεση.

Με αφορμή την απάντηση της Commission ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Η εξαίρεση όλων των νησιών του Ν. Αιγαίου από τον στόχο 1 των διαρθρωτικών ταμείων με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο της Ν.Δ όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ενώ γνώριζαν την κατάσταση δεν προχώρησαν έγκαιρα σε λήψη μέτρων όπως η διοικητική αναδιάρθρωση, αν κι αυτή η πρόταση είχε από καιρό διατυπωθεί».

To Γραφείο Τύπου