Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/01/2005

Απάντηση κόλαφος της Commission για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Ασύμβατος με την Κοινοτική νομοθεσία ο νόμος για την αμνήστευση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη

Σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την συμβατότητα του Ν.3592/2004 περί φορολογικής αμνήστευσης, με την κοινοτική νομοθεσία, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, με δελτίο τύπου που είχε εκδώσει στις 3/11/2004, ο Δ.Παπαδημούλης αποκάλυπτε τις ομοιότητες του ελληνικού νόμου 3592/2004 με αντίστοιχο νόμο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσβάλλει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, ο αρμόδιος επίτροπος κ.Kovacs απάντησε ως εξής:

«Η Επιτροπή έχει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά τη συμβατότητα των νέων ελληνικών κανόνων περί φορολογικής αμνήστευσης (Ν. 3592/2004, άρθρο 38) με την κοινοτική νομοθεσία και θα εξετάσει διεξοδικά το εν λόγω ζήτημα προκειμένου να αποφασίσει αν πρέπει να κινηθεί διαδικασία παράβασης.

Η υποχρέωση επαναπατρισμού κεφαλαίων προκειμένου αυτά να εμπίπτουν στις διατάξεις περί φορολογικής αμνήστευσης έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων (ʼρθρο 56 της Συνθήκης ΕΚ). Επιπλέον, οποιαδήποτε φορολογική αμνήστευση επηρεάζει το ΦΠΑ συνιστά παρέκκλιση από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την 6η οδηγία και, ως εκ τούτου, δεν είναι συμβατή με την εν λόγω οδηγία. Επιπροσθέτως, υπάρχει κίνδυνος απώλειας ιδίων πόρων για την ΕΕ».

Με αφορμή την απάντηση της Commission ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση:

«Μετά τα όσα ακούσθηκαν στην ελληνική βουλή και γράφτηκαν στον τύπο για το νόμο 3259/2004 περί φορολογικής αμνήστευσης, για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», για «συγχωροχάρτι φορολογικών αδικημάτων», για «νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες», η απάντηση της Commission αποτελεί κόλαφο σε βάρος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί. Αναμένουμε τις κυβερνητικές αντιδράσεις».

To Γραφείο Τύπου