Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2005

Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα

Ιταλικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν σταθερά και κινητά τηλέφωνα ελλήνων πολιτών στην Ελλάδα χωρίς άδεια των ελληνικών αρχών

Καμία διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη για ύπαρξη δικτύου υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ελλήνων πολιτών, από σταθερά και κινητά τηλέφωνα, σε ελληνικό έδαφος, από ιταλικές υπηρεσίες, εν αγνοία των ελληνικών αρχών, απάντησε ο ιταλός αρμόδιος επίτροπος κ. Φρατίνι (πρώην υπουργός εξωτερικών της Κυβέρνησης Μπερλουσκόνι).

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ο Δημ. Παπαδημούλης, αξιοποιώντας αποκαλυπτική έρευνα αθηναϊκής εφημερίδας σχετικά με το θέμα, καλούσε την επιτροπή:

α) Να ερευνήσει την υπόθεση μέσω των ιταλικών και ελληνικών αρχών

β) Να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια μορφή διαμαρτυρίας των ελληνικών αρχών για τη χωρίς δικαστική άδεια, παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ελλήνων πολιτών από τις αρχές της Ιταλίας.

Στην απάντησή του ο ιταλός επίτροπος, αφού εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι « η Επιτροπή της ΕΕ. δεν έχει ενημερωθεί για καμιά διαμαρτυρία των ελληνικών αρχών» που να αφορούν τα γεγονότα που μνημονεύονται στην ερώτηση Παπαδημουλη, παραδέχθηκε έμμεσα την ύπαρξη τηλεφωνικών υποκλοπών αλλά προέβαλε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τα μέσα να κρίνει τη συμπεριφορά ανεξάρτητων δικαστικών αρχών».

Οι υπεκφυγές του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων προκάλεσαν την οργή του Δημ. Παπαδημούλη ο οποίος παίρνοντας το λόγο τόνισε:

«Κύριε επίτροπε σας καλωσορίζω, αλλά με αφήνετε κατάπληκτο. Είναι αδιανόητο η επιτροπή να αποφεύγει να σχολιάσει μια βαριά παραβίαση βασικών κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων. Είχαμε τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα σε βάρος ελλήνων πολιτών από ιταλικές υπηρεσίες, ερήμην όλων των ελληνικών αρχών. Κύριε επίτροπε, πριν από λίγες εβδομάδες ήσασταν υπουργός της ιταλικής κυβέρνησης.

Είναι δυνατόν να μη σηκώσατε το τηλέφωνο να ρωτήσετε την ιταλική και την ελληνική κυβέρνηση, τι έγινε;»

Στην απάντησή του ο κ. Φρατίνι προσπάθησε να ελαφρύνει τις αυθαιρεσίες των ιταλικών διωκτικών υπηρεσιών μεταθέτοντας τις ευθύνες σε παραλείψεις «ανεξάρτητων δικαστικών αρχών» και τόνισε ότι «εν πάση περιπτώσει η Επιτροπή δεν έχει νομική αρμοδιότητα να κρίνει μια παραβίαση η οποία, αν έγινε, πρέπει να έγινε από κάποια ανεξάρτητη δικαστική αρχή και όχι από μια κυβερνητική αρχή ενός κράτους-μέλους.»

Στη συζήτηση παρενέβη ο κ. Μανώλης Μαυρομάτης (ΝΔ) και ο κ. Μάρτιν Ντέηβιντ ( σοσιαλιστές).

Ο μεν πρώτος, ρώτησε τον κ. Φρατίνι «πώς είναι δυνατόν να σας διαφεύγει το γεγονός, που έχει αναλυθεί και καταγραφεί τόσο διεξοδικά και στον ιταλικό τύπο;» ο δε δεύτερος ζήτησε εγγυήσεις ώστε να μην υπάρξουν παρακολουθήσεις σε άλλη χώρα χωρίς την έγκρισή της.

Οι απαντήσεις του επιτρόπου κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο: «Υπάρχουν μέσα στην εσωτερική έννομη τάξη των κρατών, που επιτρέπουν να κινηθεί μια διαδικασία εναντίον κάποιου δικαστή' «αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μετά από αίτημα της επιτροπής».

Με αφορμή τη συζήτηση αυτή, στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπδημούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Η Ελλάδα για κάποιους θεωρείται ξέφραγο αμπέλι. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καμία διαμαρτυρία προς την ιταλική κυβέρνηση. Τι θα πράξει το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και οι εισαγγελικές αρχές;»

To Γραφείο Τύπου