Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/01/2005

Στοιχεία της Κομισιόν αποκαλύπτουν: Κρούσματα "τρελών κατσικιών" και στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει αμφιβολίες για την ασφάλεια τυριών από κατσικίσιο γάλα

Αποκαλυπτικά στοιχεία μετά από παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων που περιήλθαν στην κατοχή και δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, ανιχνεύθηκαν κρούσματα Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας (ΜΣΕ) σε κατσίκια στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στην ομάδα των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών συμπεριλαμβάνεται και η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών (ΣΕΒ) ή "νόσος των τρελών αγελάδων".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ, τα οποία κοινοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 είχαν σημειωθεί 12 επιστημονικώς διαπιστωμένα κρούσματα Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας σε κατσίκια στην Ελλάδα, 8 στην Κύπρο και 26 στη Γαλλία σε σύνολο 17.294 κατσικιών που ελέγχθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από επίσημο πίνακα που φιλοξενείται στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Αρχής, ο οποίος και επισυνάπτεται.

Τόσο η Επιστημονική Συντονιστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σε γνωμοδότησή τους για την παρακολούθηση της ΜΣΕ και της ασφάλειας των προϊόντων από αιγοπρόβατα, συνιστούν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έρευνες σχετικά με την ασφάλεια των γαλακτομικών προϊόντων που προέρχονται από μικρά μηρυκαστικά λόγω κινδύνων μόλυνσης με Μεταδοτική Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Ππεριβάλλοντος, Δημόσιας υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, θορυβημένος από το κρούσμα "τρελής κατσίκας" που διαπιστώθηκε το 2002 στη Γαλλία χωρίς να δημοσιοποιηθεί, έθεσε το θέμα της ασφάλειας των γαλακτομικών προϊόντων και του γάλακτος αιγοπροβάτων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Κινητοποίησε επίσης με σχετικές επιστολές που τους απηύθυνε, τον Πρόεοέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Borrell και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Florenz, οι οποίοι με τη σειρά τους και με τον αυξημένο θεσμικό τους ρόλο, με επιστολές τους προς την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έθεσαν το ερώτημα "ποιαά είναι η κατάσταση όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση γαλακτομικών προϊόντων και γάλακτος αιγοπροβάτων".

Επίσης ο Επίτροπος για την Ασφάλεια Τροφίμων και τη Δημόσια Υγεία κ. Μάρκος Κυπριανού, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη για το κατά πόσον έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εκτροφή φυτοφάγων ζώων με ιχθυάλευρα και η εισαγωγή ύποπτων περιστατικών στις αλυσίδες παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών, αναφέρει: "Επί πολλά έτη εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας ως προς όλα τα εκτρεφόμενα μηρυκαστικά (βοοειδή, αιγοπρόβατα) ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτά τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν την απαγόρευση εκτροφής των σταυλιζομένων ζώων με ζωικές πρωτεΐνες με τη μορφή τροφής αποτελούμενης από κρέας και οστά, την αφαίρεση συγκεκριμένων υλικών υψηλού κινδύνου (ήτοι. την αφαίρεση ιστών όπως ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη, τμήμα των εντέρων) από την αλυσίδα τροφίμων και ζωοτροφών, τη σφαγή κοπαδιών που είχαν πληγεί από τρομώδη νόσο των προβάτων (πάθηση των αιγοπροβάτων ανάλογη της ΣΕΒ), και ένα πρόγραμμα εποπτείας/παρακολούθησης της ΣΕΒ σε όλα τα κράτη μέλη.

Τα αποτελέσματα των επιμέρους εργαστηρίων είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. Εάν επιβεβαιωθεί η περίπτωση ΣΕΒ, η Επιτροπή αμέσως θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ιδίως αναφορικά με την εποπτεία και την αφαίρεση συγκεκριμένων υλικών υψηλού κινδύνου".

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στα παραπάνω έκανε την εξής δήλωση:

"Η ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης. Οι αρμόδιες αρχές, ελληνικές και ευρωπαϊκές, καλούνται να ενημερώσουν υπεύθυνα και πλήρως τους πολίτες και κυρίως να πάρουν αμέσως όλα τα απαιτούμενα μέτρα".

Πατήστε εδώ για το σχετικό επίσημο συγκεντρωτικό πίνακα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

To Γραφείο Τύπου