Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/01/2005

Απάντηση Δ.Παπαδημούλη στην ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Αντί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιχειρεί με παραπειστικές απαντήσεις τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλει να ενημερώσει άμεσα, υπεύθυνα και συγκεκριμένα τους έλληνες πολίτες και καταναλωτές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κοντού, έκανε την εξής δήλωση:

"1. Αντί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιχειρεί με παραπειστικές απαντήσεις τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των επιστημονικών της υπηρεσιών, αλλά και τις ίδιες τις απαντήσεις του αρμοδίου Επιτρόπου, κ. Κυπριανού, οφείλει να ενημερώσει άμεσα, υπεύθυνα και συγκεκριμένα τους έλληνες πολίτες και καταναλωτές. Πότε και σε ποια κοπάδια ανιχνεύθηκαν τα δώδεκα συγκεκριμένα κρούσματα; Καταστράφηκαν τα κοπάδια αυτά όπως υποχρεώνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία; Πού και πότε; Ενημερώθηκαν γι' αυτό οι έλληνες πολίτες και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

2. Σύμφωνα με Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών) τα αιγοπρόβατα μπορούν να προσβληθούν από την τρομώδη νόσο (scrapie), η οποία αποτελεί μορφή της μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (TSE), μία ομάδα ασθενειών που συμπεριλαμβάνει και τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ) ή "νόσο των τρελών αγελάδων".

Η τρομώδης νόσος των προβάτων είναι πάθηση των αιγοπροβάτων ανάλογη της ΣΕΒ αλλά μη μολυσματική για τους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, εάν διαπιστωθεί κρούσμα TSE σε κοπάδι κατσικιών, προληπτικά και επί τη βάσει επιστημονικής σύστασης, το γάλα και τι κρέας από τα κοπάδια αυτά απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

3. Σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας κ. Κυπριανού, είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα η διάκριση μεταξύ τρομώδους νόσου και TSE. Παραθέτουμε απόσπασμα από την απάντηση του κ. Κυπριανού (11.Ιανουαρίου 2005) σε σχετική ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη:

"Οι μέθοδοι ρουτίνας που χρησιμοποιούνται τη στιγμή αυτή στο πρόγραμμα εποπτείας δεν επιτρέπουν την διαφοροποίηση μεταξύ ΣΕΒ και τρομώδους νόσου των προβάτων (scrapie). Η τυποποιημένη μέθοδος ανάλυσης για να γίνει αυτό είναι η μέθοδος βιολογικής δοκιμής σε ποντίκια, που απαιτεί τον ενοφθαλμισμό σε ποντίκια και την ανάλυση των εγκεφάλων τους από τη στιγμή που θα εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα. Η πλήρης ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, που είναι απαραίτητη για την οριστική επιβεβαίωση της ΣΕΒ, απαιτεί δύο έτη, πράγμα που εξηγεί γιατί το προσβληθέν αιγοπρόβατο που εσφάγη στο τέλος του 2002, μόνο πρόσφατα θεωρήθηκε ως πιθανό κρούσμα ΣΕΒ".

Συνεπώς, κατά τον κ. Κυπριανού, δεν γνωρίζουμε την ακριβή φύση της ασθένειας εάν δεν διεξαχθούν περαιτέρω εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα TSE που ανιχνεύθηκαν στην Ελλάδα. Τα τελικά αποτελέσματα για να μάθουμε αν πρόκειται για τρομώδη νόσο ή ΣΕΒ θα γίνουν γνωστά το 2006.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν κάποιες εξηγήσεις στους έλληνες καταναλωτές. Σε ποιά κοπάδια ανιχνεύθηκαν τα 12 κρούσματα TSE και τί απέγιναν. Καταστράφηκαν; Πού και πότε;

4. Σύμφωνα με επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΚ προς τον Πρόεδρο του ΕΚ, η Γραμματεία της Επ.Περιβάλλοντος μετά από επαφές που είχε με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξαν ότι μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες οι έρευνες για το ευαίσθητο θέμα της TSE στις κατσίκες και τη δυνατότητα μόλυνσης των γαλακτομικών τους προϊόντων, ιδίως του κατσικίσιου γάλακτος. Ως εκ τούτου υπέβαλε στην ΕFSA αίτημα για την εκπόνηση επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των ανθρώπων η TSE των κατσικιών.

5. Πριν χρόνια είχαν γίνει προσπάθειες με απόκρυψη στοιχείων και αποσιώπηση καταστάσεων για να μην δοθεί έκταση στη "νόσο των τρελών αγελάδων" μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο. Τώρα προσπαθούμε να προλάβουμε παρόμοια φαινόμενα.

Εντός των προσεχών μηνών αναμένεται η γνωμοδότηση της EFSA, η οποία και θα αποτελέσει ιδαίτερο θέμα συζήτησης στην Επ. Περιβάλλοντος του ΕΚ.

6. Περίμενα μια ειλικρινέστερη και ψυχραιμότερη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση γιατί με τα θέματα της ασφάλειας τροφίμων και της δημόσιας υγείας δεν δικαιούται να παίζει κανείς. Για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να συνεχίζουν την ελλειμματική, επιλεκτική και παραπλανητική ενημέρωση των ελλήνων πολιτών, δίνουμε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου Κυπριανού στη σχετική ερώτησή μου, καθώς και τις σχετικές επιστολές του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μπορέλ, και του Πρόεδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, κ. Φλόρενς οι οποίες προκλήθηκαν μετά το αίτημά μας."

Επισυνάπτονται τα κείμενα της ερώτησης του Ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη και της απάντησης του Επιτρόπου Κυπριανού.

Για τις σχετικές επιστολές των κ.κ. Μπορέλ και Φλόρενς παρακαλούμε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ (210-3378500)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2966/04
υποβολή: Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Μόλυνση αιγός με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

Σύμφωνα με ανακοινωθέν τύπου της Επιτροπής, γάλλοι ειδικοί επιστήμονες, μετά από κλινικές και επιδημιολογικές εξετάσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες μόλυνσης αιγός στη Γαλλία από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Ήδη εστάλησαν στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Weybridge και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων όλα τα δεδομένα για ανάλυση, αξιολόγηση και καθοδήγηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Θα μπορούσε η Επιτροπή να μου κοινοποιήσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων; Έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή ύποπτων περιστατικών στις αλυσίδες παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών; Γιατί, ενώ το περιστατικό σημειώθηκε το 2002, γνωστοποιήθηκε 2 χρόνια αργότερα; Ποια μέτρα ασφαλείας υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί η νόσος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αιγοπρόβατα; Θεωρεί ότι το εργαστηριακό προσωπικό στα κράτη μέλη για τη διατήρηση των ελέγχων στα ιχθυάλευρα σύμφωνα με την οδηγία 2003/126/ΕΚ είναι έμπειρο και καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες ελέγχου;

Προτίθεται η Επιτροπή να αποσύρει το σχέδιο κανονισμού της για την τροποποίηση του Παραρτήματος ΙV του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 όσον αφορά τη διατροφή των ζώων; Έχουν όλα τα κράτη μέλη μεταφέρει στο εσωτερικό τους δίκαιο την οδηγία 2003/126/ΕΚ; Παρουσιάζονται προβλήματα ορθής εφαρμογής της και σε ποια κράτη μέλη; Συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα στα κράτη μέλη που ενδεχομένως παραβιάζουν την οδηγία;

E-2966/04EL
Απάντηση του κ.Κυπριανού
εξ ονόματος της Επιτροπής
(11.1.2005)

Πιθανή μόλυνση αιγοπροβάτων με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ).

Μια ομάδα ειδικών συντονιζόμενη από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς (ΚΕΑ) για την μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (ΣΕΒ) στο Weybridge εξέτασε στις 25 Νοεμβρίου 2004 τα στοιχεία που προερχόταν από ένα γαλλικό ερευνητικό σχέδιο που υποδείκνυαν την πιθανή παρουσία ΣΕΒ σε αιγοπρόβατα και διαπίστωσαν ότι είναι απαραίτητη η πλήρης ολοκλήρωση βιολογικής δοκιμής σε ποντίκια για την κατάληξη σε τελική διάγνωση ως προς την παρουσία ή απουσία ΣΕΒ στα αιγοπρόβατα. Ενώ η γαλλική έρευνα που έχει ήδη διεξαχθεί αποτελεσματικά υποδεικνύει την πιθανότητα παρουσίας, η απτή απόδειξη επαλήθευσης αυτής δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Οι συμπληρωματικές δοκιμές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2005.

Επί πολλά έτη εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας ως προς όλα τα εκτρεφόμενα μηρυκαστικά (βοοειδή, αιγοπρόβατα) ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτά τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν την απαγόρευση εκτροφής των σταυλιζομένων ζώων με ζωικές πρωτεΐνες με τη μορφή τροφής αποτελούμενης από κρέας και οστά, την αφαίρεση συγκεκριμένων υλικών υψηλού κινδύνου (ήτοι. την αφαίρεση ιστών όπως ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη, τμήμα των εντέρων) από την αλυσίδα τροφίμων και ζωοτροφών, τη σφαγή κοπαδιών που είχαν πληγεί από τρομώδη νόσο των προβάτων (πάθηση των αιγοπροβάτων ανάλογη της ΣΕΒ αλλά μη μολυσματική για τους ανθρώπους), και ένα πρόγραμμα εποπτείας/παρακολούθησης της ΣΕΒ σε όλα τα κράτη μέλη. Το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (FVO) παρακολουθεί τις επιδόσεις των κρατών μελών στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις γαλλικές αρχές και με βάση την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, κανένα προϊόν από το μολυσμένο κοπάδι στη Γαλλία, που θα μπορούσε να παρουσιάζει αξιόλογο κίνδυνο όπως προσδιορίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δεν κατέληξε στην ανθρώπινη/ζωική αλυσίδα, τροφίμων/ζωοτροφών, αποφεύγοντας έτσι οιονδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Εάν επιβεβαιωθεί η περίπτωση ΣΕΒ, η Επιτροπή αμέσως θα εξετάσει τη λήψη προσθέτων μέτρων, ιδίως αναφορικά με την εποπτεία και την αφαίρεση συγκεκριμένων υλικών υψηλού κινδύνου.

Οι μέθοδοι ρουτίνας που χρησιμοποιούνται τη στιγμή αυτή στο πρόγραμμα εποπτείας δεν επιτρέπουν την διαφοροποίηση μεταξύ ΣΕΒ και τρομώδους νόσου των προβάτων (scrapie). Η τυποποιημένη μέθοδος ανάλυσης για να γίνει αυτό είναι η μέθοδος βιολογικής δοκιμής σε ποντίκια, που απαιτεί τον ενοφθαλμισμό σε ποντίκια και την ανάλυση των εγκεφάλων τους από τη στιγμή που θα εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα. Η πλήρης ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, που είναι απαραίτητη για την οριστική επιβεβαίωση της ΣΕΒ, απαιτεί δύο έτη, πράγμα που εξηγεί γιατί το προσβληθέν αιγοπρόβατο που εσφάγη στο τέλος του 2002, μόνο πρόσφατα θεωρήθηκε ως πιθανό κρούσμα ΣΕΒ.

Εφαρμογή της Οδηγίας 2003/126/ΕΚ.

Η οδηγία της Επιτροπής 2003/126/ΕΚ της 23 Δεκεμβρίου 2003 σχετικά με την αναλυτική μέθοδο για τον προσδιορισμό των συστατικών ζωικής προέλευσης για τον επίσημο έλεγχο των ζωοτροφών εφαρμόζεται από την 1 Ιουλίου 2004. Αυτή εισάγει τροποποιήσεις στις δοκιμασίες μικροσκοπικού ελέγχου που επιτρέπουν την ανίχνευση μικρών ποσοτήτων δυνητικά μολυσμένων με ΣΕΒ πρωτεϊνών σε ζωοτροφές που περιέχουν άλευρα προερχόμενα από κρέας και οστά.

Η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε ως προς την μεταφορά της οδηγίας στην νομοθεσία πέντε κρατών μελών (Μάλτα, Κύπρος, Λετονία, Γερμανία και Δανία). Τα εργαστήρια στα 25 κράτη μέλη συμμετέσχον σε δοκιμές επάρκειας, ώστε να αξιολογηθεί η ικανότητά τους για ανίχνευση μικρών ποσοτήτων δυνητικά μολυσμένων με ΣΕΒ πρωτεϊνών σε ζωοτροφές που περιέχουν ιχθυάλευρα με τη χρήση της μεθόδου που ορίζει η οδηγία 2003/126/ΕΚ. Η Επιτροπή θεώρησε το αποτέλεσμα της δοκιμασίας επάρκειας αρκετά ικανοποιητικό ώστε να εξετάσει μια εκ νέου έγκριση των ιχθυάλευρων στην εκτροφή μηρυκαστικών. Η αξιολόγηση αυτή δεν βασίζεται μόνο στα αποτελέσματα των δοκιμών αλλά επίσης στην παρουσία άλλων μέτρων τα οποία προλαμβάνουν την μόλυνση ζωοτροφών, όπως η αφαίρεση και η καταστροφή συγκεκριμένων υλικών υψηλού κινδύνου και το αποτέλεσμα εκθέσεων επιθεώρησης εκ μέρους του FVO. Τα αποτελέσματα των επιμέρους εργαστηρίων είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Η τακτική επιμόρφωση και ο έλεγχος των επιδόσεων των εργαστηρίων περιλαμβάνονται στο αρχικό σχέδιο πρότασης για έναν κανονισμό της Επιτροπής που θα επιτρέπει εκ νέου τα ιχθυάλευρα για στην εκτροφή μηρυκαστικών, ώστε να εξασφαλίζεται και να διατηρείται υψηλό επίπεδο ποιότητας στον έλεγχο των προμηθειών. Η Επιτροπή εξέτασε προσεκτικά το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της 28 Οκτωβρίου 2004 και τη στιγμή αυτή προβληματίζεται ως προς τον τρόπο που θα προωθήσει το σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Κοινοβουλίου, τις προαναφερθείσες πλευρές ελέγχου, τις γνώμες που εκφράσθηκαν από τα κράτη μέλη, μια πιθανή επίδραση στην εμπιστοσύνη του καταναλωτή, τον αντίκτυπο στο εμπόριο ιχθυάλευρων, τις συνέπειες για την ζωική παραγωγή, τις συνέπειες στην παραγωγή ζωοτροφών και άλλα θέματα μη σχετικά με την εξάλειψη της ΣΕΒ όπως πλευρές δεοντολογίας σχετικά με την εκτροφή φυτοφάγων ζώων με ιχθυάλευρα.

To Γραφείο Τύπου