Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/01/2005

Παρέμβαση Δ.Παπαδημούλη, με αφορμή απάντηση της Κομισιόν σε ερώτησή του για την Κορώνεια

Χάθηκαν πολύτιμος χρόνος και κοινοτικοί πόροι για τη σωτηρία της λίμνης και η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μεγάλες οι ευθύνες του νομάρχη Θεσσαλονίκης, που με καθυστέρηση παρουσιάζει για μια ακόμη φορά νέες προτάσεις για την Κορώνεια.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, παρεμβαίνοντας στο θέμα της Κορώνειας, επισημαίνει τη βαρύτατη πολιτική ευθύνη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησαης Θεσσαλονίκης και προσωπικά του νομάρχη Π. Ψωμιάδη, καθώς, εξαιτίας των ακατάλληλων και λανθασμένων χειρισμών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, χάθηκαν πολύτιμος χρόνος και η δυνατότητα να αξιοποιηθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά 2,8 Εκατομμύρια Ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, εγκεκριμένα από το 1999 για τις μελέτες που απαιτούνται για τη σωτηρία της Κορώνειας.

Αυτό προκύπτει από απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ. Ο Δ. Παπαδημούλης είχε ρωτήσει την Επιτροπή πώς αποτιμά την εφαρμογή των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτεί στο πλαίσιο των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης 2000-2006 για την Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ειδική δράση σε ορισμένες περιοχές NATURA 2000 της Βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Κορώνειας, για την ανάπτυξη συστημάτων αγροτικής διαχείρισης χαμηλών εισροών με στόχο την εμφανή βελτίωση της βιοποικιλότητας. Η Κομισιόν στην απάντησή της επισημαίνει ότι κατά την περίοδο προγραμματισμού 1994-1999, το Ταμείο Συνοχής ενέκρινε (το 1999), το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας - φάση A - συνολικού κόστους 2,8 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο συνίσταται κυρίως σε σειρά μελετών και στην απόκτηση μετεωρολογικών μέσων και μέσων παρακολούθησης του επιπέδου της λίμνης. Σήμερα, η συγκεκριμένη απόφαση, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, παραμένει ανοικτή, χωρίς δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η φάση Α. Η Κομισιόν επίσης τονίζει ότι η εκτέλεση των έργων του Ταμείου Συνοχής παραμένει αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

Σε δήλωσή του ο Δ.Παπαδημούλης επισήμανε ότι «για μια ακόμη φορά σημαντικά κονδύλια από κοινοτικούς πόρους δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και εγκαίρως, αφού οι μελέτες που εκπονήθηκαν με ευθύνη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης δεν υλοποιήθηκαν εξαιτίας της απόρριψης τους από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Έτσι, σήμερα, μετά από 6 χαμένα χρόνια, οι αρμόδιοι φορείς σπεύδουν να εξαγγείλουν νέες μελέτες για να ξεκινήσουν την υλοποίηση των στοιχειωδών έργων υποστήριξης της βιωσιμότητας του οικοσυστήματος της Κορώνειας. Οι παραλείψεις και οι λανθασμένοι χειρισμοί της πολιτείας, τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο -κυρίως- και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για αυτή την καθυστέρηση είναι φανερό ότι προκάλεσαν μια μεγάλης κλίμακας μη αντιστρεπτή βλάβη στην άγρια ζωή και επίσης οδήγησαν την Ελλάδα σε μια ακόμη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση της λίμνης και του περιβάλλοντος χώρου. Οι χθεσινές εξαγγελίες του κου νομάρχη για νέο σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης, έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και αφού πρώτα η τραγική περιβαλλοντική υποβάθμιση του οικοσυστήματος της Κορώνειας προκάλεσε την απώλεια δεκάδων χιλιάδων αποδημητικών πτηνών το περασμένο φθινόπωρο. Οι δικαιολογίες του κου Ψωμιάδη ότι οι θάνατοι των πουλιών δεν προήλθαν από την περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν πείθουν κανένα, όταν είναι γνωστό ότι ο παράγων που προκάλεσε την αυξημένη τοξικότητα ήταν η δραματική μείωση του νερού που παρουσίασε η Κορώνεια το καλοκαίρι, κατάσταση που οφείλεται στις εκτεταμένες και εντατικές υδροληψίες που γίνονται για αρδευτικούς λόγους κάθε καλοκαίρι».

Υπενθυμίζεται ότι η λίμνη Κορώνεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς υδροβιότοπους που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες περιοχές του NATURA 2000. Το περασμένο φθινόπωρο καταγράφηκαν πολλές χιλιάδες νεκρά πουλιά που ανήκαν σε απειλούμενα ή προστατευόμενα αποδημητικά είδη. Η ρύπανση της Κορώνειας οφείλεται κυρίως στην παροχέτευση στη λίμνη αστικών λυμάτων από τους γύρω οικισμούς και στην ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων των εργοστασίων της περιοχής Λαγκαδά ενώ η λίμνη επιβαρύνεται, επιπλέον, από εκτεταμένη υδροληψία για αρδευτικούς σκοπούς.

To Γραφείο Τύπου