Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/01/2005

Είναι πιθανή μονομερής απόφαση των ΗΠΑ για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου;

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ερώτηση προς το Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Έρχαντ Μπούσερ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζεται στην ερώτηση, δήλωσε ότι: «είναι πιθανή μία μονομερής απόφαση των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου» και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «όπως και στην περίπτωση της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την οποία αναγνώρισαν με το συνταγματικό της όνομα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση ή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάνουν το ίδιο και με το Κοσσυφοπέδιο, θα ταχθούν δηλαδή υπέρ της ανεξαρτησίας του».

Επίσης, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται επικουρικά στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Φάτος Νάνο από το Παρίσι ότι «το Κόσσοβο πρέπει να γίνει ανεξάρτητο κράτος».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ καλεί το Συμβούλιο να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποτραπεί νέος αιφνιδιασμός των ΗΠΑ με μονομερείς αποφάσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, ενέργειες που πιθανόν να εντείνουν τα αδιέξοδα που υπάρχουν στην περιοχή.

To Γραφείο Τύπου