Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2005

Οι παράνομες "ελληνοποιήσεις" αμνοεριφίων πλήττουν την τσέπη και απειλούν την υγεία των καταναλωτών

Οι ελληνικές αρχές δεν εφαρμόζουν την σχετική κοινοτική οδηγία.

Αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου Κυπριανού σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη

Σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και την καταγραφή των βοοειδών και αιγοπροβάτων στην Ελλάδα και μη συμμόρφωση προς την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία, επισημαίνει ο Επίτροπος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των τροφίμων κ. Κυπριανού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης με αφορμή τις αποκαλύψεις για εκτεταμένες παράνομες "ελληνοποιήσεις" αμνοεριφίων που πλήττουν το εισόδημα των καταναλωτών αλλά και των κτηνοτρόφων και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ο Επίτροπος κ. Κυπριανού αναφέρει:

«Σε σχέση με τα βοοειδή, σημειώθηκε ανεπάρκεια στην εφαρμογή της οδηγίας στην Ελλάδα καθώς και σε άλλα κράτη μέλη όσον αφορά το κεντρικό μητρώο, την τήρηση μητρώων στην εκμετάλλευση και την ύπαρξη συστήματος αναγνωριστικού ενωτίου που θα εφαρμόζεται σε όλα τα βοοειδή. Σε σχέση με τα αιγοπρόβατα η ανεπαρκής εφαρμογή της οδηγίας 92/102/ΕΟΚ στην Ελλάδα αφορά ιδιαιτέρως την καθυστέρηση στην εισαγωγή συστήματος αναγνωριστικού ενωτίου, το οποίο θα επέτρεπε τον αποτελεσματικό προσδιορισμό της εκμετάλλευσης καταγωγής».

Ο Επίτροπος κ. Κυπριανού επίσης αναφέρει ότι «΄Οσον αφορά την καταγραφή των μετακινήσεων, τα κράτη μέλη είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα εθνικά τους συστήματα, υπό τον όρο ότι θα τα είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή για ενδεχόμενη έγκριση ή τροποποίησή τους. Η Ελλάδα δεν πραγματοποίησε καμία κοινοποίηση αυτού του είδους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφερόμενος στην απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου, δήλωσε:

"Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει μία σαφή απάντηση στις αιτιάσεις του Επιτρόπου κ. Κυπριανού.

Γιατί αδρανεί και δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία αφήνοντας τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα σε βάρος της δημόσιας υγείας και της τσέπης τόσο των καταναλωτών όσο και των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

Όταν πριν λίγες μέρες έδωσα στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών της Κομισιόν για την ανίχνευση 12 κρουσμάτων μολυσματικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (TSE-Transmissible Spouginform Encefalopathy) σε κατσίκια στην Ελλάδα, ο αρμόδιος υφυπουργός αντί να απαντήσει στην ουσία και να ενημερώσει υπεύθυνα τους Έλληνες πολίτες, έσπευσε να μου επιτεθεί καταφεύγοντας σε ανακρίβειες και "παράτολμες απλουστεύσεις".

Ελπίζω αυτή τη φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει υπεύθυνα και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως να πάρει άμεσα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας. Η προστασία της Υγείας και η κατάκτηση, με τήρηση των αναγκαίων κανόνων, της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη και της ελληνικής κτηνοτροφίας."

To Γραφείο Τύπου