Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/01/2005

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πατριαρχείο

Αν οι τουρκικές ανεπάρκειες επιμένουν, θα χρειαστεί ισχυρός διάλογος για να συμμορφωθεί η Τουρκία

Απάντηση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Απαντώντας σχετικά με το θέμα, το Συμβούλιο τόνισε «αν οι τουρκικές ανεπάρκειες επιμένουν, θα χρειαστεί ισχυρός διάλογος με αυτό το κράτος ώστε να συμμορφωθεί με αυτό το κριτήριο ένταξης μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του επισήμανε μια σειρά από προβλήματα που δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη η Τουρκία όπως το καθεστώς των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, την καταγραφή των περιουσιών και το ζήτημα της εκπαίδευσης των κληρικών. Και κατέληξε θέτοντας τα ερωτήματα: «Θεωρείται την πρόοδο που έχει συντελεστεί σ' αυτόν τον τομέα ικανοποιητική ή ανεπαρκής; Αν δεν είναι ικανοποιητική για το Συμβούλιο, τι σκοπεύετε να κάνετε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον;»

Στην απάντηση του, το Συμβούλιο ανέφερε ότι «η άσκηση της ελευθερίας πρέπει να εγγυάται από όλα τα κράτη μέλη και τις υποψήφιες χώρες» και συνέχισε «το Συμβούλιο θα ακολουθεί από πολύ κοντά την εφαρμογή των νομοθεσιών που ακόμη δεν έχουν υιοθετηθεί οριστικά από την Τουρκία. Στον κατάλληλο χρόνο, η Επιτροπή θα απευθύνει αναλυτική έκθεση προς το Συμβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα».

To Γραφείο Τύπου