Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/01/2005

Μεγαλύτερη και περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα λεφτά δεν γίνεται

Παρέμβαση Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την στρατηγική και το πρόγραμμα της Κομισιόν

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη στρατηγική και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εισηγήθηκε ο κ. Μ.Μπαρόζο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημ.Παπαδημούλης τόνισε:

"Το μανιφέστο σας κ. Μπαρόζο, έχει έντονο νεοφιλελεύθερο χρωματισμό. Η αποτυχία προσέγγισης των στόχων της Λισσαβόνας χρησιμοποιείται, ως επιχείρημα για να συμπιεστούν οι πυλώνες της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Η προσέγγιση της Επιτροπής Κοκ μας βρίσκει αντίθετους. Γιατί οδηγεί σε λιγότερη Ευρώπη, ιδιαίτερα στους τομείς της συνοχής και του περιβάλλοντος και σε περισσότερο κοινωνικό ντάμπινγκ που αποδομεί ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.

Χρειαζόμαστε φιλόδοξα και όχι μίζερα σχέδια για την ενωμένη Ευρώπη του μέλλοντος. Απαιτείται ουσιαστική αύξηση και των ίδιων πόρων για να χρηματοδοτηθούν οι νέες κοινές πολιτικές που απαιτούν οι πολίτες της διευρυμένης Ένωσης των 25 και αύριο των 27.

Η πρόταση της Επιτροπής για τις δημοσιονομικές προοπτικές έως το 2013 αποτελεί την ελάχιστη αφετηρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν θέλει να αποδείξει ότι δεν αποτελεί πειθήνιο όργανο του Συμβουλίου, έχει στο θέμα αυτό μια λαμπρή ευκαιρία. Αρκεί να πάψει επιτέλους να υποχωρεί διαρκώς στις πιέσεις που ασκεί η εκβιαστική επιστολή των "έξι".

Όλοι επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν ότι μεγαλύτερη και περισσότερη Ευρώπη, με λιγότερα λεφτά δεν γίνεται."

To Γραφείο Τύπου