Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2005

Το δίκαιο της θάλασσας στο τραπέζι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία;

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή & το Συμβούλιο

Ερώτηση για την εφαρμογή από την Τουρκία του Δικαίου της Θάλασσας, ως κοινοτικού κεκτημένου, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την Απόφασή της (98/392/ΕΚ) έχει εγκρίνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10/12/1982 για το δίκαιο της θάλασσας και τη Συμφωνία της 28/7/1994 σχετικά με την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της εν λόγω Σύμβασης. Στην ανωτέρω Απόφαση ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχε επιφυλαχθεί σχετικά με τη διαδικασία για τη διευθέτηση των διαφορών και είχε δεσμευτεί ότι θα την εξετάσει «εντός συγκεκριμένης προθεσμίας».

Ο Δ. Παπαδημούλης, καταλήγοντας, ερωτά την Επιτροπή και το Συμβούλιο α) γιατί δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένη διαδικασία διευθέτησης διαφορών όπως είχαν δεσμευτεί, β) αν τα δέκα νέα κράτη-μέλη έχουν αποδεχτεί την Απόφαση (98/392/ΕΚ) ως κοινοτικό κεκτημένο και γ) αν η ίδια απόφαση για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει τεθεί στον προγραμματισμό διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ως κοινοτικό κεκτημένο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατά τη διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (10/12/1998) και της συνοδευτικής της Συμφωνίας (28/7/1994), κατέθεσε ταυτόχρονα, ως όφειλε, δήλωση που ορίζει τα θέματα τα οποία ρυθμίζουν η σύμβαση και η συμφωνία και για τα οποία της έχει παραχωρηθεί αρμοδιότητα από τα κράτη μέλη της καθώς και δήλωση ότι η Κοινότητα δεν είχε επιλέξει ακόμη ειδική διαδικασία για τη διευθέτηση των διαφορών.

Δεδομένου ότι η Απόφαση του Συμβουλίου (98/392/ΕΚ) ορίζει ότι: «η Κοινότητα δεν έχει επιλέξει προς το παρόν ειδική διαδικασία για τη διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με το άρθρο 287 της σύμβασης, η απόφαση αυτή θα εξεταστεί, ωστόσο, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας» ερωτάται το Συμβούλιο:

Έχει επιλέξει με δήλωσή της η Ευρ. Κοινότητα την ειδική διαδικασία για τη διευθέτηση των διαφορών, όπως ορίζεται στο άρθρ.287 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και όπως έχει δεσμευτεί με την ανωτέρω απόφαση; Αν όχι, γιατί;

Τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ευρ. Ένωσης θεωρείται ότι έχουν αποδεχθεί την Απόφαση του Συμβουλίου (98/392/ΕΚ) ως κοινοτικό κεκτημένο;

Η εφαρμογή της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και της συνοδευτικής Συμφωνίας ως κοινοτικού κεκτημένου πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία; Ποιος είναι ο προγραμματισμός;

To Γραφείο Τύπου