Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/02/2005

Η επισημοποίηση κρούσματος "τρελής κατσίκας" στην Γαλλία είναι καμπανάκι και για την Ελλάδα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει υπεύθυνη ενημέρωση και αυστηρούς ελέγχους

Το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας υγείας του Ευρωκοινοβουλίου με πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο κρούσμα "τρελής κατσίκας" στην Γαλλία καθώς και στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Χαίρομαι γιατί ο κ. Κοντός αποδέχεται, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, όσα δημοσιοποίησα, στηριζόμενος σε επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών της Κομισιόν στις 10 Νοεμβρίου για ύποπτο κρούσμα "τρελής κατσίκας" στην Γαλλία και στις 18 Ιανουαρίου για ανίχνευση 12 κρουσμάτων σε κατσίκια στην Ελλάδα που κατά τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Επίτροπο Δημόσιας υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Κυπριανού απαιτούν περαιτέρω έρευνα και έλεγχο.

Τότε ο κ. Κοντός είχε σπεύσει να με διαψεύσει παραγνωρίζοντας, με γενικόλογες διαβεβαιώσεις τόσο τα επίσημα στοιχεία των Υπηρεσιών της Κομισιόν, όσο και την ίδια την σαφή απάντηση του Επιτρόπου Κυπριανού, ο οποίος απαντώντας (21/01/05) σε σχετική ερώτησή μου είχε δηλώσει: "Η εμπειρία και οι εξάρσεις ζωονόσων έδειξαν ότι η εφαρμογή των μέτρων δεν είναι ικανοποιητική στα κράτη μέλη". Εξάλλου η Επιστημονική Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει στις γνωμοδοτήσεις της το 1998 και 2000 ότι "τα δείγματα ζωοτροφών στα κράτη μέλη παρουσιάζουν ίχνη κρεατοστεάλευρων".

Σημειώνω ότι σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στις 28 Ιανουαρίου:

"Τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην πληροφόρηση δεν επιτρέπουν, σ' αυτή τη φάση, να εκφραστούν ποσοτικά οι κίνδυνοι που συνδέονται με μόλυνση από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών όσον αφορά την κατανάλωση κατσικίσιου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η αξιολόγηση των κινδύνων θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των αποτελεσμάτων ελέγχου στα κράτη μέλη και από την πρόσβαση σε αδημοσίευτα αποτελέσματα που προέρχονται από τα κράτη μέλη και τρίτες χώρες. Εάν εξακολουθούν να μη μας παρέχουν τέτοιου είδους δεδομένα ή αυτά που μας παρέχουν είναι ανεπαρκή, δεν μπορεί να υπάρξει βάση για να διενεργηθεί αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία από την κατανάλωση κατσικίσιου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων".

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί για γενικολογίες οφείλει επιτέλους συγκεκριμένες απαντήσεις.

Πότε και σε ποια κοπάδια ανιχνεύτηκαν τα δώδεκα συγκεκριμένα κρούσματα στην Ελλάδα; Καταστράφηκαν τα κοπάδια αυτά όπως υποχρεώνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία; Πού και πότε; Ενημερώθηκαν για αυτό και οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Η κατάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση και τους αυστηρούς ελέγχους αποτελεί προϋπόθεση και για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Το θέμα έχει ήδη τεθεί, με πρωτοβουλία μου, στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι και τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της EFSA.

To Γραφείο Τύπου