Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/02/2005

Νέες παραπομπές για κακή επεξεργασία των λυμάτων στην Ελλάδα

Κίνδυνος προστιμου για την Ελευσίνα

Αποκαλυπτική απάντηση Δήμα σε ερώτηση Παπαδημούλη

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την επεξεργασία λυμάτων στην Ελλάδα, ανέφερε ότι 17 οικιστικά συγκροτήματα και τέσσερις πόλεις παραβιάζουν την οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα. Ο έλληνας Επίτροπος τονίζει ότι κινήθηκε η διαδικασία παράβασης για την απόρριψη αστικών λυμάτων σε ευαίσθητες ζώνες, ότι για την Αθήνα εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεση για ελλιπή επεξεργασία λυμάτων και ότι για το Θριάσιο Πεδίο υπήρξε πρόσφατη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η οδηγία 91/271/ΕΟΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι όλα τα αστικά συγκροτήματα με πληθυσμό άνω των 2.000 πρέπει να είναι εφοδιασμένα με συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Τα λύματα των αστικών συγκροτημάτων με πληθυσμό άνω των 10.000, τα οποία απορρίπτονται είτε σε ευαίσθητες περιοχές είτε στις λεκάνες απορροής τους ή σε περιοχές που θα έπρεπε να έχουν χαρακτηρισθεί ως ευαίσθητες, πρέπει να υποβάλλονται σε πιο ενισχυμένη (τριτοβάθμια) επεξεργασία.

Ο κ. Δήμας στην απάντησή του αναφέρει ότι:

Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας γιατί δεν έχει χαρακτηρίσει ως «ευαίσθητες ζώνες» εννέα υδατικά συστήματα τα οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, παρουσιάζουν ευτροφισμό. Αυτά είναι ο Παγασητικός και Aργολικός Κόλπος, τα στενά της Μυτιλήνης, ο Πηνειός Ποταμός, η Διώρυγα Λαψιστών, και οι λίμνες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη.

17 οικιστικά συγκροτήματα απορρίπτουν τα λύματά τους χωρίς να τα υποβάλλουν σε πιο ενισχυμένη διαδικασία, σε χαρακτηρισμένες ευαίσθητες περιοχές. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και τέσσερις πόλεις (Γρεβενά, Kιλκίς, Θήβα και Σέρρες), οι οποίες δεν εκπληρώνουν τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την Αθήνα, η διαδικασία παράβασης για παράλειψη συμμόρφωσής της προς την οδηγία 91/271/ΕΟΚ και για την έλλειψη πιο ενισχυμένης επεξεργασίας από τη δευτεροβάθμια (Ψυτάλλεια), εξακολουθεί να εκκρεμεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (υπόθεση C-526/03).

Υπάρχει καταδικαστική απόφαση για το Θριάσιο Πεδίο (24 Ιουνίου 2004). Συγκεκριμένα το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δήλωσε ότι 'μη λαμβάνοντας τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εγκατάσταση συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων από την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και μη υποβάλλοντας αυτά τα αστικά λύματα σε πιο ενισχυμένη επεξεργασία από τη δευτεροβάθμια πριν την απόρριψή τους στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου τής Ελευσίνας, η Ελληνική Δημοκρατία παρέλειψε να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 3, παράγραφος 1 και του άρθρου 5, παράγραφος 2 της οδηγίας 91/271/EΟΚ του Συμβουλίου'.

Σύμφωνα με το άρθρο 228 της συνθήκης ΕΚ, απαιτείται από την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ειδάλλως η Επιτροπή μπορεί να προβεί στην επιβολή προστίμου, όπως έπραξε και για την περίπτωση του Κουρουπητού.

O Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Δήμα έκανε την εξής δήλωση: «Ο χάρτης των παραβιάσεων στην επεξεργασία των λυμάτων υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, απειλεί την δημόσια υγεία και εκθέτει την χώρα. Περιμένουμε την απάντηση και κυρίως τα απαιτούμενα μέτρα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ».

To Γραφείο Τύπου