Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2005

Υπαρκτό πρόβλημα η υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ.Παπαδημούλη

«Δεν υπάρχει ενιαίο μοντέλο για την αποφυγή της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, που να προσφέρεται για όλα τα κράτη μέλη», απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος επισήμανε ότι η υπερσυγκέντρωση ιδιοκτησίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οι αδιαφανείς σχέσεις πολιτικής και οικονομίας που τη συνοδεύουν, αποτελούν κορυφαίο ζήτημα για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Η Επιτροπή αν και αναγνωρίζει το σοβαρό αυτό πρόβλημα σημειώνει ότι «επί του παρόντος, δε θα ήταν σκόπιμο να υποβάλει κοινοτική πρωτοβουλία για την πολυφωνία» και τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη συγκεκριμένα μέσα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης και την προώθηση της πολυφωνίας».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«(α) η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου περί ανταγωνισμού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνον όσον αφορά την αποφυγή της δημιουργίας ή κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, αλλά και όσον αφορά την εξασφάλιση πρόσβασης στην αγορά για τους νεοεισερχόμενους. Με την εφαρμογή του κανονισμού περί συγκεντρώσεων αποτρέπεται η υλοποίηση συγκεντρώσεων, οι οποίες εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό τον πραγματικό ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά, ιδίως μέσω της δημιουργίας ή της ενίσχυσης δεσπόζουσας θέσης.

(β) η εφαρμογή των κανόνων κατά των μονοπωλίων μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν αποκλείονται οι νεοεισερχόμενοι από τις αγορές των μέσων ενημέρωσης - και ιδίως τις αναδυόμενες αγορές νέων τεχνολογιών, αλλά και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης - διότι διασφαλίζει την πρόσβαση σε περιεχόμενο και μέσα μετάδοσης.

(γ) η οδηγία «Τηλεόραση χωρίς σύνορα» διευκολύνει την κυκλοφορία οπτικοακουστικών έργων μεταξύ των κρατών μελών και προσφέρει υποστήριξη στους ανεξάρτητους παραγωγούς.

(δ) το πρόγραμμα MEDIA αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας.»

Καταλήγοντας η Επιτροπή επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να λησμονείται ότι η εκ των προτέρων ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο αποτελεί επίσης σημαντικότατο μέσο ελέγχου των συγκεντρώσεων και εξασφάλισης της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης».

To Γραφείο Τύπου