Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/02/2005

Την ώρα που ο Μπους περιοδεύει στην Ευρώπη ως προστάτης της Δημοκρατίας η Κομισιόν καυτηριάζει τη στάση των ΗΠΑ

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτροπής στον Δ. Παπαδημούλη

Τη στιγμή που ο Πρόεδρος Μπους περιοδεύει ανά την Ευρώπη ως θεματοφύλακας της δημοκρατίας και προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων δεν διστάζει, να στιγματίσει τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και την "περίφημη" τροπολογία Nethercutt.

Η αφορμή για την απάντηση της κυρίας Ferrero-Waldner προέκυψε από ερώτηση-καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την τροπολογία Nethercutt που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από την αμερικανική γερουσία και η οποία ενισχύει το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ κατά των κρατών που αρνούνται να συνάψουν διμερείς συμφωνίες ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών.

Η αρμόδια Επίτροπος δήλωσε στην ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου ότι "ενώ οι διακηρύξεις αρχών των ΗΠΑ απέναντι στη διαφύλαξη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι ίδιες με αυτές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, οι θέσεις των ΗΠΑ στο "δια ταύτα" διαφέρουν από τη θέση της ΕΕ και δεν ανταποκρίνονται στις κοινές διακηρύξεις".

Η ΕΕ, "είχε ανέκαθεν την άποψη πως η ίδρυση του ΔΠΔ αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη διεθνή ειρήνη και δικαιοσύνη και οι πρόσφατες ενδείξεις εντατικοποίησης των προσπαθειών από την πλευρά των ΗΠΑ για υπονόμευση των δράσεων του ΔΠΔ, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ΕΕ. Η Προεδρία της ΕΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 2004, εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία της σχετικά με την τροπολογία Nethercutt. Επίσης η ΕΕ, στις 21 Ιανουαρίου 2005, εξέφρασε και πάλι την ιδιαίτερη ανησυχία της για την ενδεχόμενη κατάργηση της οικονομικής βοήθειας που χορηγείται από τις ΗΠΑ στις χώρες που αρνούνται να υπογράψουν τις διμερείς συμφωνίες ασυλίας".

Κατά την Επιτροπή, τα εκβιαστικά διλήμματα τύπου "ή παρέχετε ασυλία στους Αμερικανούς ή δεν σας παρέχεται οικονομική βοήθεια", στρέφονται προς τις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, με κίνδυνο οι ΗΠΑ με τη συμπεριφορά τους αυτή να αναπτύξουν περαιτέρω ανταγωνιστικές σχέσεις με χώρες με τις οποίες η Επιτροπή επιδιώκει συνεργασία.

Η Επιτροπή, δήλωσε η κα Ferrero, "θα συνεχίσει να πιέζει τις ΗΠΑ για την παράδοση εκζητουμένων στο ΔΠΔ. Η σταθερή αύξηση του αριθμού των επικυρώσεων θα αποδείξει περαιτέρω ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί πραγματικότητα την οποία κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν μπορεί να αγνοήσει".

Και η Επιτροπή καταλήγει: "Οι χώρες που μέχρι σήμερα αντιστάθηκαν στην πίεση των ΗΠΑ για σύναψη διμερών συμφωνιών ασυλίας το έπραξαν με γνώμονα την ισχυρή ηθική και πολιτική τους δέσμευση στον αγώνα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και όχι με την προοπτική να επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά κίνητρα. Η ΕΕ δεν έχει καμία πρόθεση να προσπαθήσει να επηρεάσει τρίτες χώρες με μέσα όμοια με εκείνα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ".

To Γραφείο Τύπου