Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/02/2005

Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Επίτροπος Μπαρό: Στην ακρόαση του Ιουνίου θα εξετάσουμε όλες τις ανησυχίες

Δ.Παπαδημούλης: Θα επανεξετάσετε την πρόταση ή θα προχωρήσετε παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων και κρατών-μελών;

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημ. Παπαδημούλης, με ερώτησή του προς την Επιτροπή, έφερε το θέμα της πρότασης οδηγίας για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Κοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2003, είχε απορρίψει την πρόταση της Επιτροπής, λόγω και των μεγάλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ευρωπαϊκά λιμάνια ανά την Ευρώπη. Ένα χρόνο μετά, η Επιτροπή επανέφερε το ίδιο θέμα με νέα, ελαφρά τροποποιημένη πρόταση Οδηγίας. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις όμως, εξέφρασαν και πάλι έντονες αντιρρήσεις ανησυχίες, καθώς η νέα πρόταση δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την παλαιότερη. Η ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη έδινε έμφαση στην έννοια της «ίδιας διαχείρισης» δηλαδή στη δυνατότητα να χρησιμοποιείται το πλήρωμα του πλοίου αντί του προσωπικού του λιμένα για εργασίες φορτοεκφόρτωσης.

Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρό απαντώντας στο ερώτημα του Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με τις ανησυχίες των συνδικάτων τόνισε: "Η ακρόαση που προβλέπεται για τον Ιούνιο θα είναι η τέλεια ευκαιρία για μια περισσότερο εις βάθος ανάλυση των σημαντικών σημείων μεταξύ των οποίων και η κοινωνική πτυχή, καθώς και για την υποδοχή των απόψεων όλων των ενδιαφερομένων μερών". Σχετικά με το "'καυτό θέμα" της ίδιας διαχείρισης, ο κ. Μπαρό υπογράμμισε ότι "η άδεια παροχής της υπηρεσίας της "ίδιας διαχείρισης" θα κρίνεται από το αν ο πάροχος σέβεται τις μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε ένα λιμάνι."

Σε συμπληρωματική ερώτηση του, ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε: "Εκτός από τις αντιδράσεις των συνδικάτων, όταν η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της στο Συμβούλιο, το 2004, αρκετά κράτη μέλη μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Σουηδία και το Βέλγιο έκαναν κριτική στην Επιτροπή ότι δεν έχει εξασφαλίσει επαρκή διαβούλευση για το θέμα και ότι δεν έχει κάνει έρευνα για τις συνέπειες της εφαρμογής της Οδηγίας. Σκοπεύει η Επιτροπή να επανεξετάσει το περιεχόμενο της πρότασης ή προτίθεστε να προχωρήσετε παρά τις αντιδράσεις;"

Απαντώντας, ο Επίτροπος Μπαρό δεσμεύτηκε ότι :"Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί κατά τις προηγούμενες συζητήσεις", και πρόσθεσε ότι "προσωπικά θα επιθυμούσα να πραγματοποιηθεί ένας εκ βαθέων διάλογος με πολλή προσοχή."

To Γραφείο Τύπου