Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/03/2005

Το θέμα της Ψυτάλλειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη

Το θέμα της Ψυτάλλειας φέρνει με ερώτησή του στην Ευρ. Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης ζητώντας σαφείς απαντήσεις για τον προγραμματισμό και τις ενέργειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών και επισημαίνοντας τα μεγάλα προβλήματα καθώς και τις αντιδράσεις των κατοίκων στο αδιέξοδο που προκαλεί η συσσώρευση χιλιάδων τόνων λυματολάσπης στο νησί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η επεξεργασία των λυματολασπών που προέρχονται από τον σταθμό του βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλλειας εξακολουθεί να είναι άκρως προβληματική. Από τις αρμόδιες αρχές προτείνονται διάφορες λύσεις (π.χ. μονάδα ξήρανσης και αεριοποίησης επάνω στην Ψυτάλλεια) χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα, εάν θα γίνεται αξιοποίηση των λυματολασπών ή το πού θα διοχετεύονται τα υπολείμματα που θα ανέρχονται στο 8% των αρχικών ποσοτήτων.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2002 κίνησε τη διαδικασία παράβασης δυνάμει του άρθρου 226 της Συνθήκης ΕΚ για την επεξεργασία των λυματολασπών της Ψυτάλλειας, θα μπορούσε η Επιτροπή να με πληροφορήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη διαδικασία παράβασης, ποιες είναι οι ακριβείς προτάσεις των ελληνικών αρχών για την επίλυση του προβλήματος, εάν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών, εάν έχουν εγκριθεί οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αν έχει υποβληθεί σχέδιο συγχρηματοδότησης;

To Γραφείο Τύπου