Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/03/2005

Μηδενική απορροφητικότητα παρουσιάζουν δεκάδες έργα στη Μακεδονία

Πιθανότατη και νέα απώλεια κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ.Πααπδημούλη

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για έμφαση στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης κατά την τρέχουσα τετραετία, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πρόσφατη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη αποκαλύπτει μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα.

Από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Hόbner προκύπτει ότι πολυάριθμα έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε ολόκληρη τη Μακεδονία παρουσιάζουν τραγική καθυστέρηση επηρεάζοντας αρνητικά όχι μόνο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Στο νομό Θεσσαλονίκης πιο συγκεκριμένα, εγκεκριμένα έργα του ταμείου Συνοχής ύψους 48 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στους Ταγαράδες και στα βορειοδυτικά του νομού, όχι μόνο δεν έχουν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, αλλά δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσής τους τη στιγμή που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2007.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Έργα 23 εκατ. ευρώ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, στην Ανθεμούντα, στην Πέλλα και στο Κιλκίς παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα και ποσοστά ανάθεσης της τάξης του 2,5% τη στιγμή που η ολοκλήρωση τους πρέπει να έχει γίνει σε 11 μήνες από τώρα!!!

Εξίσου ζοφερή είναι η κατάσταση και με τα έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στη Χαλκιδική και το δήμο Χαλάστρας του νομού Θεσσαλονίκης. Έργα πλέον των 40 εκατ. ευρώ εκτελούνται με ρυθμούς χελώνας. Στη Χαλάστρα, η απορροφητικότητα φθάνει το απογοητευτικό ποσοστό του ...0,15% τη στιγμή που το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2006 κι ενώ η διαδικασία ανάθεσης βρίσκεται σε ανάλογα εμβρυακό στάδιο (15,7% επί του συνολικού κόστους του σχεδίου). Στον δήμο της Κασσάνδρας η ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής στη Φούρκα, την Καλάνδρα και το Κασσανδρινό υπονομεύεται από την ολιγωρία στην ανάθεση του συστήματος συλλογής μεταφοράς επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων, παρουσιάζοντας ποσοστό απορροφητικότητας «ρεκόρ» για την περιοχή ύψους... 11,67%...!

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε: "Η εικόνα είναι τραγική και σε πλήρη διάσταση με τις κυβερνητικές ωραιοποιήσεις και εξαγγελίες για μια νέα εποχή στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Με τους σημερινούς ρυθμούς εκτέλεσης των έργων, πολύ δύσκολα θα καταφέρει η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, με συνέπεια και νέες απώλειες σημαντικών κοινοτικών πόρων. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν επιτέλους να αφήσουν τα παχιά λόγια και να ανασκουμπωθούν."

To Γραφείο Τύπου