Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2005

Θετική η πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης κατστροφών

Απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη

Θετικά έκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης καταστροφών απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με παρέμβαση του ζητούσε τη δέσμευση του Συμβουλίου ότι η πρόταση της Επιτροπής για δημιουργία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας μόνιμης ομάδας ταχείας παρέμβασης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, δεν πρόκειται να παραπεμφθεί στις καλένδες λόγω έλλειψης πόρων.

Ο Προεδρεύον του Συμβουλίου τόνισε ότι υπάρχει χρονική δέσμευση μέχρι την 31 Μαρτίου 2005 ώστε να κατατεθούν στο Συμβούλιο προτάσεις από την Επιτροπή και το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου, Χαβιέ Σολάνα προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία ενός συστήματος προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως τόνισε, "η καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία κατέδειξε την ανάγκη για ένα τέτοιο εργαλείο".

Η απάντηση αυτή του Συμβουλίου παρουσιάζει μεταξύ άλλων ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεδομένου ότι και στο παρελθόν η χώρα μας έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, η αντιμετώπιση των οποίων θα ήταν αποτελεσματικότερη αν υπήρχε άμεση συντονισμένη συνδρομή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προτάσεις της Κομισιόν αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας ύστερα από τη μεγάλη αύξηση των κονδυλίων για την πολιτική προστασία που ψήφισε ο Ευρ. Κοινοβούλιο στις 15/12/04 υιοθετώντας την εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

To Γραφείο Τύπου