Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2005

Αρχίζει να τα στρίβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Κόσσοβο

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. απαντά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη

Απομακρύνεται το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια πολιτική λύση στο Κόσσοβο που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, όπως προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του έθετε το ζήτημα τόσο της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, όπως ρητά ορίζεται στο Ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για το Κόσσοβο όσο και της επιστροφής των προσφύγων -Σέρβων και Ρόμα- στις εστίες τους.

Στο ζήτημα της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Σμίτ, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση χωρίς να προεξοφλούμε ποια θα είναι αυτή. Το Ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για το Κόσοβο αποτελεί προς το παρόν τον άξονα πάνω στον οποίο κινείται σήμερα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο μέλλον. Ανέφερε επίσης ότι: «Στα μέσα του 2005 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της προόδου που έχει συντελεστεί στο Κόσοβο σύμφωνα με τις επιταγές του ΟΗΕ και πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες.»

Επίσης, όσον αφορά στο ζήτημα της προστασίας των προσφύγων τόνισε ότι: «αποτελεί κομμάτι της προσέγγισης της ΕΕ για την περιοχή και δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική λύση στην περιοχή χωρίς να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων καθώς και το δικαίωμά των Σέρβων και Ρόμα να επιστρέψουν στις εστίες τους».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα, δήλωσε τα εξής:

«Με δεδομένο ότι η διατύπωση της θέσης του Συμβουλίου απαιτεί την συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, γίνεται πλέον σαφές γιατί ο πρωθυπουργός κατά το πρόσφατο ταξίδι του στα Βαλκάνια απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί τόσο στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας-Μαυροβουνίου όσο και στο κρίσιμο Ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ. Πολύ φοβούμαι ότι υπό την πίεση των ΗΠΑ και με εστία το Κόσοβο, δρομολογείται ένας νέος κύκλος αποσταθεροποιητικής έντασης στην περιοχή.»

To Γραφείο Τύπου