Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/04/2005

Ανησυχίες δημιουργεί το νέο αμυντικό δόγμα

Το «νέο αμυντικό δόγμα» που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, ύστερα από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, απασχόλησε την Επιτροπή του ΣΥΝ για την Αμυντική Πολιτική κατά την χθεσινή συνεδρίαση της.

Μετά την συνεδρίαση ο υπεύθυνος της Π.Γ. του κόμματος για την Εξωτερική Πολιτική και 'Αμυνα Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιτροπή εκτίμησε ως πολύ ανησυχητική εξέλιξη την πρόταξη στην πολιτική Εθνικής 'Αμυνας των από βορρά «ασύμμετρων απειλών», που αποτελεί ευθυγράμμιση με τα δόγματα της κυβέρνησης Μπους για τη διεθνή ασφάλεια. Αντίθετα, η νέα τουρκική πρόκληση στα Υμια - η δεύτερη μέσα σε 10 ημέρες - ήρθε να επιβεβαιώσει ότι τα κύρια προβλήματα ασφάλειας της χώρας μας συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, των οποίων η εξομάλυνση προσκρούει στην συνεχιζόμενη αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο. Αποδεικνύεται ότι είναι λάθος να πιστεύεται ότι η πορεία της γειτονικής μας χώρας προς την ΕΕ θα λειτουργήσει ως «αυτόματος πιλότος» για την λύση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική πολιτική της Ελλάδας, έξω από τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την περιοχή μας, στο πλαίσιο της οποίας ο Ελληνοτουρκικός διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου μπορεί να αποδώσει.

Ανησυχίες εκφράστηκαν στην Επιτροπή του ΣΥΝ για την Αμυντική Πολιτική και για τις ατλαντικές επιλογές της κυβέρνησης στα θέματα των εξοπλισμών, ειδικότερα για την αγορά νέων αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-16. Επίσης, απασχόλησε την Επιτροπή η απώλεια νέων ανθρώπινων ζωών από τις νάρκες στον Εβρο και επισημάνθηκαν οι ευθύνες των δύο κυβερνήσεων για τη μη απόσυρση των ναρκών, παρά τις δηλώσεις που είχαν κάνει στο παρελθόν οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και Τουρκίας.

Τέλος, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, η Επιτροπή του ΣΥΝ για την Αμυντική Πολιτική αποφάσισε να εισηγηθεί στην ηγεσία του κόμματος να ζητήσει άμεσα επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση»..

To Γραφείο Τύπου