Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/03/2005

Ξανανοίγει το θέμα των συμβασιούχων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μεσολάβηση του Προέδρου του Κοινοβουλίου για το θέμα ζητά ομοφώνως η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το θέμα των συμβασιούχων εξέτασε σε σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από σχετικές προσφυγές της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης. Μετά την παρουσίαση της κατάστασης έπειτα και από την έκδοση των κυβερνητικών Π.Δ. 164/2004 και Π.Δ. 180/2004 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας πλαίσιο 1999/70/ΕC, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, στην παρέμβαση του:

  • επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και εκκρεμότητες που οφείλονται στην πλημμελή και καθυστερημένη εφαρμογή της οδηγίας καθώς και εκτεταμένα φαινόμενα καταχρηστικής ερμηνείας σε βάρος χιλιάδων συμβασιούχων

  • άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί με εισήγηση του κ. Δήμα έσπευσε να θέσει το θέμα στο αρχείο

  • πρότεινε στην Επιτροπή Αναφορών να κρατήσει το θέμα ανοικτό ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχοληθεί με όλες τις πλευρές του ζητήματος και να φέρει σύντομα ολοκληρωμένες απαντήσεις.

  • Την πρόταση να παραμείνει το θέμα ανοικτό και να ασχοληθεί ουσιαστικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη παρακολούθηση του υποστήριξαν στις παρεμβάσεις τους και οι Έλληνες ευρωβουλευτές Μαίρη Ματσούκα και Μανώλης Μαυρομάτης.

    Την έκπληξη τους εξέφρασαν οι Ευρωβουλευτές άλλων χωρών, με προεξάρχοντα τον Ιρλανδό κ. De Rossa, για την πρακτική που ακολουθήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση για την ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο με Προεδρικό Διάταγμα αντί νόμου, παρακάμπτοντας έτσι το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δημιουργώντας ερωτηματικά για τη δημοκρατικότητα των πρακτικών ενσωμάτωσης του Κοινοτικού Δικαίου που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. De Rossa αναρωτήθηκε ανοικτά εάν αυτό είναι φυσιολογικό.

    Στην παρέμβαση του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jonas Aubert σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το θέμα "είναι ανοικτό για τη Κομισιόν, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες". Προσέθεσε ακόμη ότι η εξέταση της συμμόρφωσης της Ελλάδας στην Οδηγία 1999/70 αποτελεί "υψηλή προτεραιότητα" για τη Κομισιόν, "η οποία σύντομα θα αποφασίσει αν θα κινήσει διαδικασία παράβασης για την Ελλάδα". Τέλος ανέφερε ότι "απαιτούνται και μέτρα πρόληψης των εργοδοτικών καταχρήσεων σε βάρος των εργαζομένων".

    Μετά από πρόταση του Πολωνού προέδρου της Επιτροπής Αναφορών κ. Libicki, αποφασίστηκε ομόφωνα να παραμείνει το θέμα ανοικτό ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών, να αποσταλεί επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπορέλ που να υπογραμμίζει τη σημασία του θέματος καθώς και να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά το θέμα, ώστε να διαπιστώσει πως θα εφαρμοστούν τα Π.Δ. στην πράξη.

    Αναφερόμενος στο θέμα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση: "Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών αποτελεί μια νίκη των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που νοιώθουν ότι εμπαίζονται για χρόνια από τα "είπα - ξείπα" και τις καταχρηστικές μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ο αγώνας συνεχίζεται."

    To Γραφείο Τύπου