Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/03/2005

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για μη εφαρμογή της Οδηγίας 200/34/ΕΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Απάντηση της Κομισιόν στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ερώτηση - καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες που αφορούν στην οργάνωση του χρόνου εργασίας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Vladimir Spidla.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του, ο Δ.Παπαδημούλης ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι εργασιακές σχέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Οδηγιών 93/104/ΕΚ και 2000/34/ΕΚ και τόνιζε ότι «παρόλο που στις αρχές κάθε έτους εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις που έχουν εφαρμογή σε όλες τις νοσηλευτικές υπηρεσίες της χώρας, δεν αναφέρονται στη μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, την ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση κ.α.».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος της Ε.Ε. αναφέρει: «Όσον αφορά τη μεταφορά της οδηγίας 2000/34/ΕΚ, η Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για τη μη κοινοποίηση των εθνικών μέτρων μεταφοράς της οδηγίας στην προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή την 1η Αυγούστου 2003 για όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες, εκτός από τους ασκούμενους ιατρούς (1 Αυγούστου 2004). Μετά την αποστολή στην Ελλάδα της προειδοποιητικής επιστολής και της αιτιολογημένης γνώμης που προβλέπεται στο άρθρο 226 της Συνθήκης, η Επιτροπή αποφάσισε, στις 14 Δεκεμβρίου 2004, να παραπέμψει την υπόθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.»

Όσον αφορά την εφαρμογή της Οδηγίας 93/104/ΕΚ, ο Επίτροπος αφήνει να εννοηθεί ότι δεν παραπέμπει την Ελλάδα γιατί η Κομισιόν έχει εισηγηθεί την τροποποίηση αυτής της Οδηγίας: «Στις 22 Σεπτεμβρίου 2004 η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση οδηγίας για την τροποποίηση της οδηγίας 93/104/ΕΚ του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1993 κυρίως όσον αφορά τις συνέπειες της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις υποθέσεις SIMAP, Jaeger και Pfeiffer. Η Επιτροπή προσπαθεί συνεπώς να εξετάσει τα θέματα που σχετίζονται με τη μεταφορά αυτών των πτυχών στο πλαίσιο της εξέλιξης της εν λόγω πρότασης.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η εξακολουθητική άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να συμμορφωθούν με τις κοινοτικές οδηγίες, που κατά τα άλλα συνυπογράφου, μακραίνει διαρκώς τον κατάλογο των παραπομπών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όσο για την κυνική ομολογία της Επιτροπής ότι επιδιώκει την τροποποίηση της Οδηγίας 93/104 για να απαλλαγεί από την θετική για τους εργαζομένους νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σημειώνω ότι προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου."

To Γραφείο Τύπου