Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2005

Δήμας προς Παπαδημούλη: "Η Κομισιόν ανησυχεί" για τους φορείς διαχείρισης του Natura 2000

Κενό γράμμα παραμένουν δυόμισι χρόνια μετά την τυπική τους σύσταση οι 27 Διαχειριστικοί Φορείς, υπεύθυνοι για τη διαχείριση σειράς περιοχών που η Ελλάδα έχει προτείνει για υπαγωγή στο δίκτυο τόπων Natura 2000, βάσει του Νόμου 3044/2002.

Σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη και της ευρωβουλευτού των Πρασίνων Χίλτρουντ Μπρέγιερ στην Ελλάδα:

"Δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία του συνόλου των υφιστάμενων 27 Διαχειριστικών Φορέων και η Επιτροπή ανησυχεί τόσο για την οικονομική βιωσιμότητά τους όσο και για τις τεχνικές δυνατότητές τους" και θεωρεί "ότι είναι αναγκαία η στήριξη των δράσεων που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία των Φορέων".

Κατά τον Επίτροπο Περιβάλλοντος "Η κοινοτική συγχρηματοδότηση για τη δράση αυτή ανέρχεται σε 51,37 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτει την περίοδο 2000-2006. Μέχρι σήμερα, ο ρυθμός απορρόφησης του Μέτρου 8.1 του Ελληνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Περιβάλλον ανήλθε σε 9%, δηλαδή σε 4,62 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα πέντε ετών"!

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 360 περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, έχουν εκπονηθεί μελέτες μόνο για 140 περιοχές για να συσταθούν τελικά μόλις 27 Φορείς Διαχείρισης κατά παράβαση της οδηγίας για την προστασία των οικοτόπων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους φορείς ουσιαστικά δεν λειτουργούν καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται την αναγκαία συγχρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Όσο για την εύρυθμη λειτουργία τους, η πρόσφατη καταμέτρηση 30.000 νεκρών πουλιών στη λίμνη Κορώνεια τον Σεπτέμβρη μιλάει από μόνη της.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Την ώρα που η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ισχυρίζονται ότι οι ρυθμοί απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ έχουν... απογειωθεί, η απάντηση του κ. Δήμα, παρά τις διπλωματικές της διατυπώσεις, αναδεικνύει μια εικόνα τραγικής καθυστέρησης και εγκατάλειψης. Οι ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ, είναι μεγάλες και εξακολουθητικές. Περιμένουμε τις εξηγήσεις και επιτέλους τις ενέργειες των κ.κ. Σουφλιά και Καλογιάννη."

To Γραφείο Τύπου