Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/03/2005

Αποφασισμένο να διαφυλάξει την ορθή λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έναντι των υπονομευτικών αμερικανικών προσπαθειών, δηλώνει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αποφασισμένο να διαφυλάξει την ορθή λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έναντι των υπονομευτικών αμερικανικών προσπαθειών, δηλώνει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με την ερώτησή του κατήγγειλε τις πολιτικές πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε τρίτες χώρες για την υπογραφή διμερούς συμφώνου ασυλίας για τους αμερικανούς πολίτες, οι οποίο φτάνουν στο σημείο να στερούν αθρωπιστική βοήθεια προς οικονομικά ασθενέστερες περιοχές στη Λατ. Αμερική, την Αφρική και τη Μ. Ανατολή. Ως γνωστόν, οι αμερικανικές πιέσεις μεθοδεύτηκαν με την έγκριση (7/12/04) της τροπολογίας Nethercutt από την αμερικανική γερουσία, στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ κατά των κρατών που αρνούνται να συνάψουν διμερείς συμφωνίες ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών.

Η πλήρης απάντηση του Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την αποφασιστικότητά της-η οποία επιβεβαιώθηκε πολλές φορές-να διαφυλάξει την ακεραιότητα του Καταστατικού της Ρώμης και να εξασφαλίσει την ορθή λειτουργία του ΔΠΔ. Τα συμπεράσματα τα οποία εγκρίθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2002 («Κατευθυντήριες αρχές όσον αφορά διακανονισμούς μεταξύ κράτους μέρους του Καταστατικού της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αφενός, και των ΗΠΑ, αφετέρου, σχετικά με την παράδοση εκζητουμένων στο Δικαστήριο») παραμένουν σε ισχύ και επαρκούν.

Η Προεδρία, κατά το διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου του περασμένου έτους, εξέφρασε προς τις αμερικανικές αρχές την αντίθεσή της προς την «τροπολογία Nethercutt», την οποία αναφέρει ο αξιότιμος κ. βουλευτής. Με την ευκαιρία αυτή, η ΕΕ επέστησε ιδίως την προσοχή των αμερικανικών αρχών στο γεγονός ότι η έγκριση της τροπολογίας αυτής και η ενσωμάτωσή της στο τελικό κείμενο του νόμου, ο οποίος τελούσε τότε υπό συζήτηση, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις κοινές αξίες και τους κοινούς στόχους που συμμερίζονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ («ατομική ευθύνη για τα πλέον σοβαρά εγκλήματα που θίγουν τη διεθνή κοινότητα»). Επιπλέον, η έγκριση της τροπολογίας θα μπορούσε να θίξει αρνητικά την αρχή της «διεθνούς αλληλεγγύης».

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης Δήλωση στις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, με την οποία, εκφράζει ιδιαίτερα τη λύπη του για το γεγονός ότι ενσωματώθηκε η «τροπολογία Nethercutt» στο σχέδιο γενικού νόμου για το άνοιγμα πιστώσεων για το οικονομικό έτος 2005 που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από την αμερικανική γερουσία. Η τροπολογία αυτή απαγορεύει τη χορήγηση κεφαλαίων από το Ταμείο Οικονομικής Στήριξης των ΗΠΑ σε χώρες μέρη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου οι οποίες δεν έχουν συνάψει «διμερή συμφωνία αποκλεισμού των παραδόσεων» με τις ΗΠΑ. Με την ευκαιρία αυτή, η ΕΕ παρακινεί τον Πρόεδρο Bush να κάνει πλήρη χρήση των εξουσιών παρέκκλισης που διαθέτει δυνάμει της τροπολογίας αυτής.

Η ΕΕ υπενθύμισε επίσης ότι οιαδήποτε διμερής συμφωνία αποκλεισμού των παραδόσεων που θα μπορούσε να συναφθεί θα πρέπει, στα πλαίσια της τήρησης των νομικών υποχρεώσεων των κυρίαρχων εθνών μερών του Καταστατικού της Ρώμης, να διαφυλάσσει την ακεραιότητα του Καταστατικού αυτού. Τέλος, η ΕΕ παραπέμπει στις προαναφερόμενες «κατευθυντήριες αρχές», οι οποίες εγκρίθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2002.

Η ΕΕ ανέλαβε επίσης και άλλα διαβήματα, προς ορισμένες τρίτες χώρες, οι οποίες σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αμερικανικών κυρώσεων και να μην τους χορηγούνται πλέον κεφάλαια από το «Ταμείο Οικονομικής Στήριξης των ΗΠΑ».

To Γραφείο Τύπου