Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2005

Κίνδυνος νέου προστιμου για τον Κουρουπητο

Η Ελλάδα δεν έχει λεφτά για την υλοποίηση του έργου

Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση Παπαδημούλη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) απαντώντας χθες σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή του Κουρουπητού, δήλωσε ότι "στις 16 Μαρτίου 2005 (Πρακτικά(2005) 1694), η Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη κατά της Ελλάδας διότι δεν συμμορφώθηκε όσον αφορά τον Κουρουπητό προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις οδηγίες 75/442/ΕΟΚ για τα στερεά απόβλητα και 99/31/ΕΟΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων".

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης στην επιστολή της προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ ότι "επί τη βάσει μιας νέας καταγγελίας και μετά από αυτοψία που διενήργησαν εμπειρογνώμονές της, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2004 μια νέα διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, εξαιτίας της μη αποκατάστασης του σκουπιδότοπου του Κουρουπητού και της κακής λειτουργίας της προσωρινής μονάδας δεματοποίησης των απορριμμάτων στο Μεσομούρι. Σύμφωνα με την απάντηση των ελληνικών αρχών, η προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων στο Μεσομούρι έληξε τον Ιανουάριο του 2003 και, έκτοτε, τα απορρίμματα εναποτίθενται στην Κορακιά, που επελέγη ως οριστικός χώρος διάθεσης των απορριμμάτων της περιοχής".

Η Επιτροπή συμφωνεί ως προς το ότι σήμερα ο χώρος της Κορακιάς είναι λειτουργικός και το σύστημα της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση. Διατηρεί όμως σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την αποκατάσταση του Κουρουπητού και της τοποθεσίας Μεσομούρι. Κατά τη δήλωσή της, "ναι μεν οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί αλλά τα έργα δεν προχώρησαν λόγω έλλειψης κεφαλαίων από ελληνικής πλευράς"!

Γι αυτό και εξέδωσε κατά της Ελλάδας αιτιολογημένη γνώμη, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε τα εξής:

"Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στην υπαρκτή απειλή να οδηγηθεί για δεύτερη φορά η Ελλάδα για τον Κουρουπητό ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να μην επιβληθεί και νέο βαρύ πρόστιμο, το οποίο ως γνωστόν θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι ΄Ελληνες φορολογούμενοι".

To Γραφείο Τύπου