Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2005

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τη διαδικασία χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Α. στο Νομό Ιωαννίνων

Δεν θα διστάσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν διαπιστώσει παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου σχετικά με τους Χ.Υ.Τ.Α.

Μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τη χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. στη θέση «Τσιμπούρι» του δήμου Δωδώνης του Νομού Ιωαννίνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι όχι μόνο είναι ενήμερη, αλλά και παρακολουθεί σταθερά την όλη διαδικασία προκειμένου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα σε περίπτωση παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας.

Στην απάντηση της η Επιτροπή αναφέρει ότι η όποια τοποθεσία τελικά επιλεγεί, πρέπει καταρχήν να λαμβάνει υπόψη της τις διατάξεις της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ περί διάθεσης των αποβλήτων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου ή να βλάπτεται το περιβάλλον. Επιπλέον πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι διατάξεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ.

Μεταξύ άλλων, η όποια χωροθέτηση πρέπει να σέβεται τη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής καθώς και τις γεωλογικές και υδρογεωλογικές της ιδιαιτερότητες, συμπεριλαμβανομένων των υπογείων υδάτων.

Οποιαδήποτε τοποθεσία κι αν επιλεγεί για την κατασκευή του νέου Χ.Υ.Τ.Α., πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτές τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου. Επί λέξει η απάντηση αναφέρει ότι "η έγκριση του χώρου υγειονομικής ταφής είναι δυνατή μόνον εφόσον αυτός δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον".

Στην απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι παρακολουθεί συνολικά την όλη διαδικασία χωροθέτησης Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Ελλάδα και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκ μέρους της Ελλάδας ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα». Τέλος, η Επιτροπή δεν παραλείπει να προσθέσει στην απάντηση της ότι η τήρηση της οδηγίας 1999/31/ΕΚ δεν έχει να κάνει μόνο με την εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας για το Χ.Υ.Τ.Α. αλλά εξαρτάται και από τη μετέπειτα λειτουργία του η οποία πρέπει επίσης να πληρεί τις διατάξεις τόσο τις συγκεκριμένης οδηγίας αλλά και του συνόλου της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

To Γραφείο Τύπου