Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2005

Παρέμβαση Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

"Περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα λεφτά δεν γίνεται"

5 προτάσεις για ισχυρή και δίκαιη περιφερειακή πολιτική

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για την περιφερειακή πολιτική της περιόδου 2007-2013, τόνισε:

"Η Ευρώπη και το Συμβούλιο οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν ότι περισσότερη και μεγαλύτερη Ευρώπη με λιγότερα λεφτά δεν γίνεται.

Το 0,41% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εισοδήματος που προτείνει η Κομισιόν, είναι εντελώς ανεπαρκές για τη χρηματοδότηση των στόχων της συνοχής μετά τη διεύρυνση. Οποιαδήποτε σκέψη λοιπόν για περαιτέρω μείωσή του είναι αδιανόητη.

Στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ζητώ:

1. Δίκαιη κατανομή του κόστους της διεύρυνσης. Να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι φτωχότερες χώρες και περιφέρειες. Η Κομισιόν οφείλει να αναπτύξει μηχανισμούς οικονομικής αντιστάθμισης για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία που πλήττονται από τις νέες ρυθμίσεις.

2. Να τερματιστεί το σκάνδαλο της Βρετανικής εξαίρεσης.

3. Να αντιμετωπιστεί θετικά και πλήρως η αδικία σε βάρος των 16 περιφερειών με πληθυσμό 60 εκατομμύρια κατοίκους που πέφτουν θύμα του λεγόμενου "στατιστικού αποτελέσματος". Το σχετικό δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο και πρέπει να αναληφθεί.

4. Να εξασφαλιστεί ισχυρότερη στήριξη κατά την μεταβατική περίοδο των περιφερειών φυσικής σύγκλισης (12 περιφέρεις με πληθυσμό 16 εκατομμύρια), σύμφωνα και με το σχετικό κοινοτικό κεκτημένο.

5. Να υπάρξει ειδική μέριμνα και μεταχείριση για τις περιοχές με γεωγραφικά μειονεκτήματα (νησιά, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές) με αύξηση του ορίου κοινοτικής συγχρηματοδότησης, προκειμένου να στηριχθεί ο στόχος της εδαφικής συνοχής.

Η εγκατάλειψη του στόχου της συνοχής υπονομεύει ευθέως την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εκφυλίζοντας την αναγκαία πολιτική ένωση σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών προς όφελος των ισχυρών."

To Γραφείο Τύπου