Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/04/2005

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τους Παν. Λαφαζάνη και Δημ. Στρατούλη, μέλη της ΠΓ και υπεύθυνους της οικονομικής και εργατικής πολιτικής του κόμματος αντίστοιχα, συναντήθηκαν σήμερα την με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και συζήτησαν τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

Μετά τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής :

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ και αντιπροσωπεία της διοίκησής της, για ένα πολύ ανησυχητικό θέμα, που είναι τα νέφη που υπάρχουν σήμερα πάνω από το ασφαλιστικό. Θέλω να τονίσω ότι φυσικά υπάρχουν προβλήματα με το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με ποιόν δεν θα υπήρχαν προβλήματα, εάν κάποιος του χρωστούσε 9δισ ευρώ. Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο, και δεν αναφέρομαι στους ιδιώτες, χρωστάει 9δισ ευρώ στο ΙΚΑ.

Δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε ότι το ΙΚΑ θα ξεχρεώνει τα Ολυμπιακά έργα που αποφάσισε ο «Αθήνα 2004», πολλά από τα οποία είναι άχρηστα σήμερα, και δεν θα ξεχρεώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα βάρη αυτά τα οποία ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτες ή σε μεγάλες επιχειρήσεις, θα τα σηκώσουν με αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ή με μείωση του ορίου συντάξεων οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Θα δώσουμε μάχη γι αυτό το σημείο, το οποίο θεωρούμε κομβικό ζήτημα.

Ως ΣΥΝ έχουμε μια σειρά προτάσεις , τις παραδίδω στον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, με ποιόν τρόπο θα μπορέσει να καλυφθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα που είναι το αποθεματικό του ΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Από κει και πέρα πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να λειτουργήσουν ενωτικά, με κοινές πορείες, κοινές διαδηλώσεις, κοινές απεργίες.

Πρέπει να συγκροτήσουν ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, ώστε να υπάρξουν λύσεις σε όφελός τους σ’ αυτό το ζήτημα.»

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, παρουσιάσαμε τη μελέτη για το ΙΚΑ. Δεν την παρουσιάσαμε για να σπείρουμε εφησυχασμό, ούτε για να εντείνουμε τις ανησυχίες. Την παρουσιάσαμε για να διεκδικήσουμε λύσεις, δηλαδή περαιτέρω υποστήριξη του συστήματος, έτσι ώστε να έχει και την κοινωνική αποτελεσματικότητα που πρέπει, αλλά και τα παιδιά μας να έχουν ασφαλή κοινωνική ασφάλιση.

Διότι χωρίς ασφαλή κοινωνική ασφάλιση, δεν μπορεί να έχουμε ασφαλή κοινωνική συνοχή.

Κάναμε μια δημιουργική συζήτηση με την ηγεσία του ΣΥΝ, συμπίπτουν σε πάρα πολλά οι αναζητήσεις μας και οι προτάσεις μας, και μπορούμε πράγματι να ενισχύσουμε πιο πέρα αυτή τη συνεργασία έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα στη βάση της οποίας θα υποστηρίζεται το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Χρειάζεται να εξασφαλιστούν οι θεσμοθετημένοι πόροι, να αποδοθούν οι οφειλές στο σύστημα, να αυξηθούν οι συντάξεις, οι οποίες είναι συντάξεις-επιδόματα, και φυσικά να δώσουμε μια δυναμική στο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, για να μην ωριμάζουν ιδέες και συνθήκες όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία θα έρθει να καλύψει ανάγκες κοινωνικές κάτι που δεν μπορεί να γίνει, επομένως θα έχουμε διευρυμένη φτώχεια αν γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο.

Επομένως, δεν συμφωνούμε στη λογική ότι, ας αφήσουμε τα πράγματα για το μέλλον. Τώρα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να μην υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον.»

To Γραφείο Τύπου