Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2005

Ανεπαρκή τα μέτρα της Επιτροπής για την απαγόρευση εισόδου μη εγκεκριμένου μεταλλαγμένου καλαμποκιού από τις ΗΠΑ στην Ε.Ε.

Ερώτηση Δ.Παπαδημούλη. Το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλονος του Ε.Κ. στις 25 Απριλίου.

Με τέσσερις μήνες καθυστέρηση ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ΗΠΑ για την ακούσια ελευθέρωση του μη εγκεκριμένου μεταλλαγμένου αραβοσίτου Bt 10 και την εξαγωγή 850 τόνων στην ΕΕ, καταγγέλλει με ερώτηση του ο Δ. Παπαδημούλης και ζητεί την ενίσχυση της κοινοτικής νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, η συγκεκριμένη ποικιλία αραβοσίτου (Bt 10) δημιουργήθηκε από την εταιρεία Syngenta στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, η ανάπτυξή της όμως εγκαταλείφθηκε και δεν υποβλήθηκε ποτέ προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Το πρόβλημα, κατά τις Αμερικανικές αρχές, παρουσιάστηκε όταν ποσότητες του Bt 10 καλλιεργήθηκαν φαινομενικά κατά λάθος (!!) ως Bt 11, μία άλλη ποικιλία μεταλλαγμένου αραβοσίτου, της οποίας η καλλιέργεια επιτρέπεται στις ΗΠΑ αλλά απαγορεύεται στην ΕΕ. Η διαφορά ανάμεσα στο Bt 10 και το Bt 11 συνίσταται στο ότι το πρώτο περιέχει ένα πολύ ανθεκτικό αντιβιοτικό, το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με τα βακτηρίδια των εντέρων αφομοιώνεται και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού έναντι των αντιβιοτικών.

Το Bt 10 καλλιεργήθηκε θεωρούμενο ως Bt 11 στις ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια (2001-2004), και μόλις το Δεκέμβριο του 2004 η Syngenta αντιλήφθηκε το λάθος της και ενημέρωσε τις Αμερικανικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν την Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου του 2005.

Σύμφωνα με τη Syngenta, 850 τόνοι Bt 10 εισήχθησαν στην ΕΕ ως Bt 11 και θα συνεχίσουν να εισάγονται μέχρι και το Νοέμβριο του 2005 όταν όλα τα μολυσμένα αποθέματα θα έχουν πια αντικατασταθεί από τη νέα σοδειά.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Σ. Κυπριανού δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχιστούν οι εισαγωγές των προϊόντων και παραπροϊόντων αραβοσίτου από τις ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι αυτές θα συνοδεύονται από εργαστηριακή πιστοποίηση ότι δεν περιέχουν τη συγκεκριμένη ποικιλία μεταλλαγμένου αραβόσιτου επί τη βάσει έγκυρης μεθόδου ελέγχου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν σημειώνει:

1ον: πώς θα πιστοποιείται η ανίχνευση του Bt 10 όταν η μέθοδος ανίχνευσης που η ίδια η Syngenta παρουσίασε στην Κομισιόν στις 11 Απριλίου 2005, είναι μη έγκυρη και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς και μη αναγνωρισμένη από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς;

2ον: Γιατί συνεχίζει η Επιτροπή τις εισαγωγές και δεν ακολουθεί τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων που λέει ότι το Bt 10 πρέπει να εξαλειφθεί αμέσως και πλήρως από τις εμπορικές καλλιέργειες;

3ον: Η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ποιαά προϊόντα από όσα εισήχθησαν στην ΕΕ περιείχαν την εν λόγω ποικιλία αραβοσίτου και χρησιμοποιήθηκαν ως τροφές και ζωοτροφές καθώς και να αξιολογήσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και το περιβάλλον;

To Γραφείο Τύπου