Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/04/2005

Συμβούλιο Ε.Ε.: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση

"Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τη νομική βάση που θα προταθεί από την Επιτροπή ουτε τις εσωτερικές διαδικασίες της τουρκικής πλευράς"

Απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη

Αρνείται το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης να δεσμευτεί για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά στην κύρωση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της Ευρ. Ένωσης στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθετε ως εξής το θέμα:

«Η διαδικασία υπογραφής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τρία στάδια: Πρώτο, τη μονογραφή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τουρκία. Δεύτερο, την υπογραφή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Τουρκία και τρίτο την κύρωσή του από τα εθνικά κοινοβούλια (του τουρκικού κοινοβουλίου συμπεριλαμβανομένου).

Με δεδομένο ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2005 και ότι η αυστηρή τήρηση δεν αποτελεί απλά μια τυπική διαδικασία αλλά μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία μέσω της οποίας η Τουρκική Δημοκρατία θα αναγνωρίσει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει, μπορεί να βεβαιώσει κατηγορηματικά το Συμβούλιο ότι θα ζητηθεί η αυστηρή τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας που καταλήγει στην κύρωση του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια;»

Στην απάντησή του το Συμβούλιο αφού ανακοινώνει ότι «Η Επιτροπή, που ήταν ο διαπραγματευτής από την κοινοτική πλευρά, και οι τουρκικές αρχές μόλις ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους σχετικά με το σχέδιο πρωτοκόλλου», σημειώνει ότι: «Το Συμβούλιο, δεν μπορεί σ' αυτό το στάδιο:

- ούτε να προδικάσει «τη νομική βάση που θα προταθεί από την Επιτροπή»

- ούτε να προδικάσει «τις εσωτερικές διαδικασίες της τουρκικής πλευράς»

- ούτε «προφανώς, το αποτέλεσμα το αποτέλεσμα των εργασιών του Συμβουλίου, ως προς την ουσία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:

"Το Συμβούλιο θέλει να υπενθυμίσει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου 2004 χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας -της λεγόμενης συμφωνίας της 'Αγκυρας-, μία από τις πτυχές της οποίας είναι η τελωνειακή ένωση.

Η Επιτροπή, που ήταν ο διαπραγματευτής από την κοινοτική πλευρά, και οι τουρκικές αρχές μόλις ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους σχετικά με το σχέδιο πρωτοκόλλου. Η Επιτροπή θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει επίσημη πρόταση στο Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να μπορέσει να αποφασίσει την υπογραφή και τη σύναψη του πρωτοκόλλου. Το Συμβούλιο δεν μπορεί, σε αυτό το στάδιο, να προδικάσει τη νομική βάση που θα προταθεί από την Επιτροπή.

Η Προεδρία δεν μπορεί προφανώς να προδικάσει το αποτέλεσμα των εργασιών του Συμβουλίου ως προς την ουσία, ούτε τις εσωτερικές διαδικασίες της τουρκικής πλευράς. Μπορεί ωστόσο να διαβεβαιώσει τον αξιότιμο κ. βουλευτή ότι αμέσως μόλις διαβιβαστεί η πρόταση της Επιτροπής θα εξεταστεί από τα όργανα του Συμβουλίου με όλη την επιμέλεια και την προσοχή που της αξίζει, συμπεριλαμβανομένων των νομικών και διαδικαστικών πτυχών."

To Γραφείο Τύπου